komakino

2020.sze.30.
Írta: KomaKino

CRISIS - Escalator

(2020. Wooden Lung)

crisisuj.jpgNéha még nekem is furcsa, hogy az angol CRISIS megjelenéseiről írok. Mivel azt hittem, hogy ez a zenekar elveszik a legendáriumban és a 40 év ködében. Meg azt is hittem, hogy az  újjáalakulás után, a korábbi anyagok újra kiadásaival és néhány koncerttel lezárják a történet. De úgy tűnik, hogy az eredeti tagok Tony Wakeford és Clive Giblin tényleg nem egy nosztalgia zenekart akartak csinálni. Bevallom, nem nagyon hittem benne inkább abban, hogy a post-punk hullámra akarnak felülni. Ehhez képest, itt egy új négy számos EP. (Aki fel akarja venni a fonalat, rakok ide  linket a zenekarról. Meg ide.)

Tovább
Címkék: Lemezek
2020.sze.28.
Írta: KomaKino

COIL - Stolen & Contanimated Songs

(2019. Cold Spring Records)

coil.jpgTisztában vagyok vele, hogy az eredeti megjelenése a COIL lemezének nem 2019, hanem 1992. Ebből kitalálható, hogy a tavalyi egy újra kiadása az albumnak. Majd 30 évvel később  kiadni valamit elég nagy bátorság. Bár ennél a duónál nem annyira, mert ez a lemez szerintem egy elektronikus zenei mérföldkő és valahogy még mindig friss, még ha megosztó is. A COLD SPRING RECORDS valahogy rá állt az újra kiadásokra, mert az elmúlt években kiadta pl. újra többek között az SPK, Psychic TV néhány lemezét is. Ez az album megjelenés azért fontos, mert annak idején  szinte beszerezhetetlen volt itthon vagy ha beszerezhető volt, akkor nagyon drágán. Nekem egy TDK kazettán volt meg, mert volt egy barátom akinek én hoztam külföldről a '90-es évek közepén. Csak nekem épp nem volt rá pénzem, ezért átvettük kazira.

Tovább
Címkék: Lemezek
2020.sze.24.
Írta: KomaKino

MANSANAS - Torus

(2019. EREL Records)

albumborito-mansanas-torus.jpgElég sok dolgot be fogok vallani, majd ennek a posztnak az írása közben. Először is, hogy erről az anyagról már írtam egy bejegyzést a megjelenés évében, de véletlenül kitöröltem. Mivel sokat vártam arra, hogy kirakhassam bekeveredett más jegyeztek közzé és töröltem. Azt hiszem az jobb poszt volt, mint ez lesz, de mégis szeretem ezt a lemezt.

Jó ajánlás az, ha következőket írom? Ez az egyetlen lemez az elmúlt évben, amit csak egyszer tudtam végig hallgatni, pedig legalább tízszer elkezdtem. Azt hiszem nem annyira, ha nem magyarázom meg. Pedig ez egy jó lemez! Annyira jól eltalált ambient ráadásul egy hangszerrel, profi mikrofonozással és effektekkel, hogy az idegrendszerem teljesen kisimul tőle és folyamatosan belehullok. Pedig még azt sem lehet mondani, hogy unalmas lenne, mert nem az.

Tovább
Címkék: Lemezek
2020.sze.21.
Írta: KomaKino

DEATH IN JUNE - The Corn Years PLUS

(2020. Steelwork Machine Fr.)

death-in-june-the-corn-years-plus-cdcolour-7-smr020.jpgAki ismeri Douglas P. munkásságát az tudja, hogy a The Corn Years hivatalosan 1989-ben jelent meg először. Szóval ez nem egy új DIJ kiadvány. Egyébként 1989-ben  sem egy teljesen egy új lemezről volt szó, mert az 1985 - 1987 közötti albumokról (Brown Book, Word That Summer) volt válogatás, kiegészítve néhány újra felvett vagy nagylemezen nem megjelent felvétellel. Persze felmerülhet a kérdés, hogy 30 évvel megjelenés után minek írok róla. Értelemszerűen azért, mert megjelent újra valamivel kicsit több tartalommal, amire a The Corn Years Plus cím is utal.

Tovább
Címkék: Lemezek
2020.sze.18.
Írta: KomaKino

UNIFORM - Shame

(2020. Self Released)

unifrom.jpgVégre sikerült valami igazán karcos anyagba bele akadnom. Bár ez nem jó szó, na mindegy! A New - York-i UNIFORM egy két tagú különítmény, amit Michael Berdan (ének, elektronika) és Ben Greenberg (gitár, elektronika) visz a hátán és hozzájuk csatlakozott Mike Sharp dobos. A csapat 2013-ban alakult és a Shame a negyedik lemezük. Ajánlólevélnek annyi, hogy ha megvan a THE BODY, akkor a srácok 2018 óta három közös lemezt is felvettek velük. Szóval biztosan nem véletlenül kooperálnak együtt! Meg egyébként jártak már Budapesten, szóval nem hiszem, hogy mindenkinek újdonság lesz, de ez akkor is egy új lemez.

Tovább
Címkék: Lemezek
2020.sze.16.
Írta: KomaKino

KENTIN JIVEK - El Circo Cubierto

(2020. Self Released)

kentin2.jpgKENTIN JIVEK egy Párzsban élő, francia multiinstrumentalista szerző, akinek a 2016-os lemezéről az elmúlt év elején írtam annak kapcsán, hogy Magyarországon koncertezett. Sajnos nem tudtam megnézni a debreceni MODEM-ben, de a lemeze nagyon mély benyomást gyakorolt rám. Az elmúlt hetekben megkaptam Tőle a 2020. májusában megjelent El Circo Cubierto című lemezét, ami tavaly ősz és idén tavasz között készült. 

Tovább
Címkék: Lmezek
2020.sze.06.
Írta: KomaKino

ABANDONCY - Hollow//Living

(2020. Zegema Beach Records and The Ghost is Clear Records)

aband.jpgA Kansas City-ben működő ADANDONCY egy elég friss zenekar, mivel 2018-ban alakult. Tavaly kiadtak egy két számos EP-t, szerepeltek egy split lemezen, ideén augusztusban meg kijött a debütáló nagylemez. A zenekar trió felállású, akik: Damian - gitár, ének, Lincoln - basszus, ének és Morgan - dob és ütősök. A lemezen azért besegít egy-két haver, de ez nem annyira hangsúlyos.

Tovább
Címkék: Lemezek
2020.aug.26.
Írta: KomaKino

STEVE Von TILL - No Wilderness Deep Enough

(2020. Neurot Recordings)

no_wilderness_deep_enough.jpgSteve Von Till  nevét hallva sokan egyből rá is vágják: Neurosis. Természetesen megkerülhetetlen az anya zenekar, de Von Till szóló munkái az igen csak figyelemre méltóak. A saját projektjeiben Ő két vonalon mozog. Egyrészt van a kísérletezőbb, pszichedelikusabb Harvestman, másrészt meg a teljes neve alatt futó szóló munkái, amik inkább közelebb állnak az akusztikus, talán kicsit államokbeli folkos, neo-folkos dolgokhoz. Talán. Az új lemez augusztus elején jött ki, de a beharangozója már korábban elért. A borító is nagyon tetszett és egyből bevillant, hogy én ezt a képet láttam már.  Ezután persze rájöttem, hogy Izlandon láttam ezt a folyótorkolatot és le is fotóztam, igaz sokkal magasabbról. Eleve ez is jó ajánlás volt számomra!

Tovább
Címkék: Lemezek
2020.aug.18.
Írta: KomaKino

C.M.C. - Tribalmorse

(2020. Self Released)

tribalmorse.jpg"A XXI. század végén
A fészkek üresek...
Elfelejtett Népek gyülekeznek
Az összeégett fák körül..."

 

Újabb C.M.C. (Cro'magnon's Coke) szerzemény, ami ismételten csak elég profira sikeredett. Gondolkodtam mit is írhatnék róla. Nem titok, hogy a zenekar első időszaka nagyon  nagy hatással volt rám. Az első új(?) dalokban sokszor kerestem azt a korai C.M.C-t. Azért írom kérdőjellel, mert több új felvétel is is korábbi ötletek befejezése, újra gondolása volt. A Tribalmorse is a zenekar elhunyt tagjának Szántó Zoltánnak az ötletiből épül fel és az Ő emlékének van dedikálva. Visszatérve a keresésre, már nem keresem, mert azóta azért eltelt majd 30 év és technikában, megszólalásban is hatalmas fejlődés történt. Ez hallatszik ezen a szerzeményen is, plusz a profi stúdiómunka is, ami Horváth Barnabás Barnsz-t dicséri.

Tovább
Címkék: Egyebek
2020.aug.10.
Írta: KomaKino

ODVAS - The Haunting Turmoil Of The Stormcorner Soul

(2020. Perverse Homage)

82201381_108932623975104_8743731362210512896_n.jpgVannak olyan műfajok, amelyek szerintem nagyon magányosak és talán ettől mélyek és jók. A dark - ambient ilyen szerintem, mert valahogy ebben a műfajban alkotni elég nehézkes lehet közös erővel. Elsődlegesen azért, mert az alkotó "képei" jelennek meg hangok formájában, aztán az megint egy másik kérdés, hogy a hallgatóban ez a "teremtett világ" hogyan csapódik le. Az ODVAS, ha jól számolom negyedik kazetta megjelenése a The Haunting Turmoil Of The Stormcorner Soul.

Tovább
Címkék: Lemezek
2020.aug.04.
Írta: KomaKino

STEPHEN FLINN - Red Bell

(2020. Creative Sources Recordings)

red_bell.jpgAz improvizatív zenének kicsi, de ugyanakkor nagyon erős rajongó tábora van. Ezt onnan tudom, hogy azon kevés posztjaim, amik a műfaj megjelenésiről írodtak a legolvasottabbak között vannak a blogon. STEPHEN FLINN nevével is egy ilyen kiadvány kapcsán találkoztam először. Ő egy New - Yorkban élő zeneszerző, improvizációs zenei előadó, akinek egyébként a főhangszere a dob. Ebben a műfajban természetesen a dobolás nem a 2/4-et jelenti, meg a durva felső tam köröket. De akkor mit?

Tovább
Címkék: Lemezek
2020.júl.29.
Írta: KomaKino

BEDREST - Bedrest EP

(2020. Self Released)

bedrest.jpg

A Los Angeles-i BEDREST-ről nulla infóm van. Azon kívül, hogy  négy tagú vagy öt, de inkább négy. Az EP az első megjelenésük 3 darab számmal, szóval lehet nem is nagyon lehetne mit írni róluk. Amiért kapnak egy posztot az azért van, mert elég jó kis indie - post- punk öt percet hoztak össze. Kissé borongós énekkel, egyszerű vezetésű, de nekem tetsző megszólalású gitárral, jó kis "lefelé bambulós" hangulattal. Legyen inkább karcos indierock a kategória, bár ez sem igaz. Na hagyjuk!

 

Tovább
Címkék: Lemezek
2020.júl.25.
Írta: KomaKino

LIGHT SCREAMER - Reap

(2020. Australian Cattel God)

light_sre.jpgAz Ida Andersson-Norrie, Jens Hellman, Johan Kekki alkotta svéd trió harmadik lemeze a Reap, a banda 2013-ban alakult.

Sok olyan lemez van, ami elsőre nem kap el. Persze mindegyikben érzek valamit, ami miatt újra elkezdem hallgatni. Velük is ez történt, neki ültem fejhallgatóval és akkor már nagyon megfogott. Legtöbbször noise-rock/post-punk besorolást láttam náluk, de ez igaz is meg nem is.

Tovább
Címkék: Lemezek
2020.júl.01.
Írta: KomaKino

ART OF EMPATHY - End Of I

(2020. Aeanos Records)

aoe.jpgAz ART OF EMPATHY egy egyszemélyes zenekar, ami Jef Janssen-t takarja. A Belgiumban tevékenykedő AOE harmadik nagylemeze az End Of I, pedig 2007 óta működteti hivatalosan. Az utolsó anyaga 2010-ben jelent meg, szóval nem mostanában jelentkezett új szerzeményekkel. Viszont az End Of I-ra szerintem minden  rákerült, ami az elmúlt években készülhetett. A lemez egyébként nagyon hosszú, mert jóval több, mint egy óra. Én minden percét élveztem, mert nagyon össze van rakva. Leginkább az olyan hallgatóknak fog tetszeni, aki vevők a "borultabb" dolgokra. Mindjárt ki is fejtem, mire is gondolok. 

Tovább
Címkék: Lemezek