komakino

2024.júl.09.
Írta: KomaKino komment

THE DHARMA CHAIN - Nowhere

(2024. Anomic Records)

dchain.jpgA The Dharma Chain egy  ausztrál zenekar, akik jelenleg Berlinben tevékenykednek. A zenekar 2020-ban alakult és a Nowhere a debütáló nagylemezük. Most gyorsan megírhatnám, hogy milyen stílusú a lemez viszont az nem biztos, hogy egyből megállná a helyét. Még pedig azért nem, mert több minden megjelenik a dalokban. Ez a "több minden", meg igen csak jól lett tálalva, mert nem tolakodó és nem is unalmas. Kifejezetten szeretem ezen a lemezen, hogy több minden is beköszön a 10 felvételben, amit egyenként is szeretek. Azt meg végképp baromi jól eltalálták, hogy végig kapjak valami finomságot. Ráadásul az első hallgatás után ez jutott eszembe, hogy élőben mennyire lehetnek mások és az mennyivel gyakorolnának rám még erősebb hatást.

Tovább
Címkék: Lemezek
2024.júl.05.
Írta: KomaKino komment

TWIN ION ENGINE - Dark Fetish

(2024. Self released)

darkf.jpgA San -Diegoban működő TWIN ION ENGINE egy dark-wave, cold wave duó, ami 2021 óra jelentet meg felvételeket. Szinte folyamatosan dolgoznak valamin. Korábban nem találkoztam a zenéjükkel, a neten való turkálás során akadtam rájuk. Elég ritka az, hogy úgy kezdek el valakiről írni, hogy nem hallgatom meg a teljes lemezt. Most ez történt, mert Eddie Lopez és Lois Angel Martinez duójának új lemezének már az első száma megfogott.

Tovább
Címkék: Lemezek
2024.júl.01.
Írta: KomaKino komment

BRUNSTEN - Ethyl

(2024. Forbidden Place Records)

bruns.jpgA BRUNSTEN nevű dán trió debütáló lemezéről 2020-ban írtam. Az piszkosul betalálta akkor, majd négy évet kellett várni az új lemezre, ami Államokban működő Forbidden Place Records-nál jelent meg  Lehetséges valaki nagy terjengős írásra számít tőlem megint, de az most nem lesz. Mégpedig azért, mert a srácok se nagyon szaroznak a lemezen. Jó gyorsan rá lehet csúszni, nekem legalábbis sikerült. Merengésre nem sok időd adnak, mert úgy gázoltak át rajtam, hogy csak éppen felemeltem a fejem és már vége volt. 

Tovább
Címkék: Lemezek
2024.jún.26.
Írta: KomaKino komment

BLEIB MODERN - Bleib Modern

(2024. Young & Cold Records & Bleib Modern)

bm_1.jpgA post-punknak nevezett - bár lassan minden az -  mezőnyből,  először láttam koncerten láttam őket, kedvencem lett a német BLEIB MODERN. Addig egy számot nem hallottam tőlük. Sikerült élőben azóta  kétszer is megnézzem, hallgatnom Őket, ahol is  sikerült begyűjtenem az anyagaikat. Tavaly kicsit csalódott voltam, mert egy feldolgozás lemez jelent meg, ami ugyan elég jóra és kerekre sikerült, de mégsem a zenekar stúdió lemeze volt. Nagyon vártam az új anyag megjelenését, mert a beharangozója elég bizakodásra adott okot. A napokban meg is jelent a lemez, amit jól meg is hallgattam. Feljebb azt írtam, hogy post-punk, de azért szerintem a zenekar most túl lépett ezen az egy kategórián. 

Tovább
Címkék: Lemezek
2024.jún.21.
Írta: KomaKino komment

TREPANERINGSRITUALEN - The Totality Of Death A & Ω

2024. Cold Spring Records)

trepa1.jpgA blinblindblind kiadónak köszönhetően, a svéd TREPANERINGSRITUALEN 2022-ben egy nagyon súlyos koncertet adott Budapesten. Bevallom én korábban nem ismertem Thomas Martin Ekelund munkáit. Hallani, hallottam már a nevet, de zenét nem hallottam tőle. A budapesti előadás nagyon súlyos volt, így elkezdtem hallgatni a korábbi anyagait. Nem egyszerűek, ahogy a most megjelent The Totality Of Death két lemez sem. Mert hogy ez két lemez, 10 - 10 felvétellel. Az a durva, hogy a zene nagyon kemény sok helyen, úgy hogy egy normál gitárhang nincs benne, de mégis üt és magához szív. Ráadásul nagyon szerencsés, hogy szétszedték két külön lemezre a húsz számot. Mert ugyan megterhelő néhol, de mégis tudtam, hogy a másik lemezt "elrakhatom" egy későbbi hallgatásra. Ráadásul a nehézsége ellenére, egy pillanatra sem feszültem be tőle, pontosabban mégis, de nagyon vitt magával. De mivel is?

Tovább
Címkék: Lemezek
2024.jún.12.
Írta: KomaKino komment

SCHEITAN - Songs For The Gothic People

(2024. Self Released)

seleian.jpgNem annyira meglepő, ha egy banda feltámad poraiból. Viszont a igen hogy 24 év szünet után csinál egy új nagylemezt. A SCHEITAN pedig ezt csinálta, úgy hogy az 1996-os alakulásakor még black-metal vonalon kezdtek mozogni, majd lassan tolódott a goth-rock felé a zenekar. Ezután 2000-ben beszüntette a tevékenységét. A Pierre Törnkvist - basszus, ének, gitár és Oscar Calrson - dobok alkotta duó 2023-ben felvette újra a hangszereket és az elmúlt egy év termése ez az album.

Tovább
Címkék: Lemezek
2024.jún.04.
Írta: KomaKino komment

PREMEX SOLUS - While Waking Up

(2024. Mana Mana Records)

perex.jpgNem túl régen írtam a Hideg Roncs remixekről, erre megjelenik egy másik lemez, aminek van kapcsolata azzal a lemezzel. Még pedig az, hogy a remix lemezen alkotó Nosie Sculptor az egyik tag ebben a duó formációban, a másik pedig a Rácz Mihály a Hideg Roncs tagja. A kettőjük "kalandja" ért össze most ennek az anyagnak köszönhetően. A PREMEX SOLUS-ban Rácz Mihály zongora, effektek, egyéb hangok és a Németországban élő Sipos Róbert (Noise Sculptor) - basszus, effektek, mindenféle zajok felállásban pakolta össze ezt a 11 számos lemezt. Viszont a hangszerelés olvasása után nem kell megijedni, mert ez nem egy extrém anyag, sőt. Inkább azt mondom, hogy szed elő a fejhallgatód és lépje be ebbe a "térbe", amit teremtettek.

Tovább
Címkék: Lemezek
2024.máj.28.
Írta: KomaKino komment

DEATH CULT - Paradise Now

(2024. Beggars Banquet Records)

cult.jpgAzt hiszem jó sok mindenkinek megvan az angol The Cult, a viszont nem biztos, hogy az előd zenekarok, mint a DEATH CULT vagy Southern Death Cult is beugrik. Akinek igen, attól  elnézést! Az viszont 100%,  hogy a goth-rock vonalon mozgók nagyon is tudják ezt az infót. Nagyon jó dalokat írtak és színpadi showkat csináltak. Legalábbis én mindig imádtam az utóbbi két felállást (is). Sőt, leginkább mindig is azt. A DEATH CULT végül is  a The Cult-ban együtt mozgó páros Bill Duffy és Ian Astbury első közös munkája volt. Csak félve jegyzem meg, hogy a magyar ismertebb dark-wave zenekarokra, mint az F.O.System jelentős hatást gyakorolt a két korai formáció (is), meg csapjuk ide azért a The Cult Dreamtime-ját is. Gondolom furcsa ez a nosztalgiázás, de végül is nem csak nosztalgiázás, de mégis csak. A lényeg!

Tovább
Címkék: Lemezek
2024.máj.21.
Írta: KomaKino komment

HIDEG RONCS - Remixes album II.

(2024. Self Released)

hr.jpgElég nehéz a Hideg Roncsról elfogultság nélkül írnom. Egyrészt, mert Broder Ferenc és Rácz Mihály duóját a '90-es évek eleje óta ismerem. Az Ő ambient, zaj, drone, experimental, elektronikus - néha, sokszor nem elektronikus -  zenéjének szokatlansága és mélysége, már akkor megfogott. Plusz kevesen tudják, de ebben a műfajban, az akkor eléggé nagy nevű drone kiadónál, a német Drone Records-nál megjelent egy 7 inches vinyljük is  A vihar címen 1994-ben. Másodsorban meg hosszú csend után újra elkezdtek zenélni, így volt lehetőségem velük egy színpadon állni. Ami számomra megtisztelő volt, a többi kapcsolódási pontot meg nem vázolnám fel, mert túl hosszú lenne. Mindenesetre az simán leírhatom, hogy a sorolt műfajok egyik leghangsúlyosabb létrehozói voltak itthon. Ez a lemez egy gyűjtemény, ami úgy Hideg Roncs lemez, hogy nem teljesen az.

Tovább
Címkék: Lemezek
2024.máj.14.
Írta: KomaKino komment

SAM - Organic Faith

(2024. Self Released)

sam.jpgNéhányan, akik rendszeresen olvassák a blogot már tapasztalhatták, hogy a lengyel zenei színtérén mindig találok valami érdekességet. Viszont ezt most nem én találtam, hanem kaptam egy emailt a SAM-től. Először azt szúrtam ki, hogy bluedrone stílus. Az meg mi? Persze, hogy elkezdett érdekleni, hogy mi is lehet ez az anyag. A háromszámos lemez játékideje a 40 perchez közelít, ami elve meglepett. Igazán viszont  az sokkal jobban amit hallottam, mert megfogott elsőre. Pedig nem mindig szokott a "ilyesmi" egyből bejönni nálam. Jöhet a kérdés: Mi az az ilyesmi?

Tovább
Címkék: Lemezek
2024.máj.10.
Írta: KomaKino komment

HARVESTMAN - Triptych: Part One

(2024. Neurot Recordings)

vontill.jpgSok éve figyelem Steve von Till alkotói munkáját, persze a Neurosis-sal és a Tribes Of Neurot-tal kezdve. Szerintem sokan tudják, hogy a saját neve alatt futó szóló anyagai inkább egyfajta folk hatású, gitáros - énekes  balladisztikus zenei élmények, míg a HARVESTMAN egy sokkal tágabb zenei merítésből építkezik. Valahogy hozzám utóbbi sokkal közelebb áll, mert volt velük több olyan megélésem, ami  meghatározó volt számomra. A leghangsúlyosabb "közös tapasztalás" 2017-ben megjelent Music for Megaliths megjelenésekor volt. A barátaimhoz utaztam Londonba, amikor a repülőn meghallgattam a lemezt és az egész valahogy körbe fogott. Aztán este újra meghallgattam, majd másnap reggel a barátaim megkérdezték, hogy láttam-e már az egyik leghíresebb megalitikus építményt a Stonehenge-t.  Nem láttam, megleptek, elvittek, aminek nagyon örültem, mert nem is beszélem a lemezről egy szót sem nekik. Nem a véletlennel tulajdonítom azóta sem a zene és helyzet alakulását. No, de visszatérve a az új anyagra:a Triptych: Part One a címből kitalálhatóan egy három lemezes egység első fejezete. 

Tovább
Címkék: Lemezek
2024.ápr.30.
Írta: KomaKino komment

LanternI - Frontier

(2024. Self Released)

lanter.jpgTudom kevés magyar anyagról írok, de ennek nem az az oka, hogy nem érdekelnek, csak nem sok jut el hozzám. Persze a LanternI-al más a helyzet, mert velük így vagy úgy, de kapcsolatban vagyok. Szóval annyira nem lepett meg, hogy új nagylemezt jelentetnek meg. Az viszont igen, hogy az előző 5 évvel ezelőtt jött ki. A Budapesten működő négyes Frontier című albuma öt felvételt tartalmaz. No, de azt bő 45 percben! Plusz pozitívum még, az is hogy a  Rácz Gyula - gitár, ének, midi, Nagy Gábor - basszus, ének, Konkoly Attila - gitár, Kemsei András - dob felállás, így 5 év után is megmaradt egyben. Igazából nem voltak elvárásaim, kíváncsiság annál inkább. Annak ellenére is, hogy tudtam hogy nagyjából mire számíthatok stílusban.

Tovább
Címkék: Lemezek
2024.ápr.23.
Írta: KomaKino komment

MEAT BEAT MANIFESTO & MERZBOW - Extinct

(2024. Cold Spring Records)


mbm.jpgGyanítom, hogy nem csak én kaptam fel a fejem a két név olvasásán. Főleg, hogy még együtt is csináltak egy lemezt. Mindkét előadót elég régóta ismerem. A MEAT BEAT MANIFESTO 1992-es Satirycon című lemez az egyik első elektronikus zenei lemez volt, ami a kedvencem lett. Jack Dangers vezette angol csoport a breakbeat, a techno, dub,  és számos elektronikus leagázásban tevékenykedik, tevékenykedett, ezek miatt (is) az underground elektronikus zenében is jelentős alkotónak tartom. A MBM ugyan zenekarként van jegyezve, de Dangers az egyetlen állandó tag hosszú ideje már. A japán MERZBOW Masami Akita  egy személyes noise, hars-noise, experimental - noise, stb., elektronikus "kinyilatkoztatása", aki nagyon súlyos, zajos, sok mindent keverő lemezeket jelentett meg. Ráadásul 1979 óta dolgozik az anyagain. No, de szerintem van aki képben van velük, aki meg nem az nézzen utána, mert sok anyag van fenn a neten róluk. Ez a két Úr "követte el" az április 26-án megjelenő Extinct című lemezt. Persze ez a fizikai formátumokra értendő, mert a digitális verzió a kiadó bandcamp oldalán már fent van.

Tovább
Címkék: Lemezek
2024.ápr.16.
Írta: KomaKino komment

CHALK - Conditions II.

(2024. Self Released))

chalk.jpgGondolom kitalálható a címből, hogy van Conditions is, így értelemszerűen az írországi Belfastban működő CHALK második EP-je a Conditions II. Persze az elsőt is meghallgattam, ami tavaly májusban jelent meg, de mivel ez a friss EP most erről írok. A zenekar amit ők nem hívnak annak, hanem inkább projektnek igazán izgalmas anyagot rakott össze. Mondjuk nekem, minden eddig megjelent felvételük az. A trió tagjai: Ross Cullen - ének, gitár, basszus, szintetizátor és elektronikus hátterek, Benedict Hardie-Goddard - gitár, Luke Niblock - ütősök, dob. Remélem az írásból kiderül majd, hogy igaz a "nem feltétlenül zenekar" címke! Főleg, hogy igazán valós zenekari felálláshoz van is köze, meg nincs is. Jó rejtélyes mi? Ettől marha izgalmas, amit az ír srácok csinálnak.

Tovább
Címkék: Lemezek
2024.ápr.12.
Írta: KomaKino komment

Похороны Друзей - К​а​р​д​и​о​с​к​л​е​п

(2024. Self Released)

orosz.jpgA Pohorony Druzej - csak aki nem tud cirilt  olvasni  - , a név Barátok temetését jelenti. A friss orosz zenekar zenéjéről a név azt hiszem sugall valamit. A debütáló lemez címe Kardioszklep, amit fogalma sincs mit jelent. A trió tagjai: Vika - ének, Nick - gitár és Vadim basszus, amiből kitalálható, hogy az alapot programozott dobok adják. Azt hiszem a stílus meghatározáshoz ez még tovább visz. Ami elég egyszerűen nekem post - punk/dark - wave keverék. Ugyan a számok nem túl hosszúak, de biztató kezdést pakoltak össze a későbbi folytatáshoz.

Tovább
Címkék: Lemezek
süti beállítások módosítása