Dĕti Deště - ...v bytě nad řekou

(2019. Silver Rocket Records)

d2t3.jpgA zenekar nevének és a lemezcímének leírásától is elkap a harci ideg, a lemeztől meg az erő. Elmondtam mindent. Talán. Na, azért mégsem, szóval folytatom. A zenekar hivatalos név egyszerűsítését - márha az -  használva a D2ti De3t2 nem ma kezdte az "ipart". A cseh noise-rock színtéren - de utalom ezt a szót -  már 2003 óta jelen vannak. Oké, ez sem igaz teljesen, mert 2003-ban, meg 2008-ban volt lemezük, utána 8 év szünet és 2015 után,  most jelent meg a negyedig teljes albumuk. Aminek a címét kizárt dolog, hogy leírom újra.  A zenekar a következő tagokból áll: Bugrr - gitár, ének, Filda - billentyűk, Luďa - basszus, ének, Dav - gitár  és Marty - dobok

Az album 11 szerzeményt tartalmaz és nagyon egyben van. Jól van keverve benne a noise-rock, főleg a basszus és a gitár megszólalásoknak köszönhetően, punkosabb "felütések" is jelen vannak, néhol a megszólalásban, sludge-szerűségeket is éreztem, a szinti meg egy - két helyen a gitár okán. Meg természetesen, azért néha elengedik a srácok magukat rendesen. Srácok? Nem fiatal fazonokból áll a zenekar, de piszkosul oda teszik magukat. Ebben a zenekarban az a jó, hogy lehetne sorolni a zenekarokat, amik hatással voltak rájuk, de egy az egyben nem lehet megfogni semmit benne. Talán csak az amerikai noise-rock vonal alapbandáit, meg korai sludge-os dolgokat igen és ennyi, mert azért vannak a számokban más stílusok is, mint sludge-metal, kicsi punk, talán minimálisan a korai industrial felé is van egy kis mozgás. Az egész lemez olyan, egy autós hasonlattal élve, mintha a basszus és a dob lenne a főtengely. Leginkább a basszus. A gitárok a dugattyúk, meg a befecskendezés, a szintik meg a hűtés. A szintetizátoros egyébként nem dallamokat játszik, hanam inkább egyfajta kíséretet, hangulatot ad a zenéhez. A legnagyobb nehézség nekem megint az volt, hogy a megszokjam a cseh nyelvű éneket. A harmadik, negyedik szám után rendben is volt. A második hallgatásra meg nagyjából nem is foglalkoztam már vele. Persze volt, hogy kicsit idegesített, meg mosolyt csalt az arcomra, de ez van! Gyanítom, hogy a magyar nyelvű énekkel sincsennek máshogy, más nációk  A sokadik hallgatás után érett meg bennem egyébként, hogy írok róluk, mert nagyon bejön az nyersessége, az energiája, meg a megszólalása is. Ráadásul nekem mindegyik felvcétel tetszik a lemezről.

Mivel a közelmúltban Szegeden játszottak, így sikerült beszerztetnem ezt a lemezt és igazán örülök, hogy a polcon van. Egyébként a cseh Silver Rocket Recordstól beszerzehető, meg még néhány cseh "finomság" is.

https://d2tide3t2.bandcamp.com/album/v-byt-nad-ekou

 http://www.silver-rocket.org/katalog/deti-deste-v-byte-nad-rekou

 

 

 

Címkék: Lemezek