GOYOKIN - III

(2020. Self Released)

goyokin.jpgA GOYOKIN egy Lyonban működő trió felállású kollektíva, aminek a tagjai: Anthony MOWAT - szintetizátorok,  , Jean-Luc Navette sampler, loopok., Tommy Rizzitelli - ütősök. A III nem az első anyaguk, de egyenlőre én még csak ezt hallgattam meg. Pontosabban mégiscsak az első, mert korábban csak egy - egy felvételt publikáltak. A zene az experimental és a kísérleti dolgok határán mozog és eléggé izgalmas mindegyik szám. Inspirációknak olyan bandákat adtak meg, mint a GOD, Sun RA vagy a Residents, de igazán egyikre sem hasonlítanak.

(A számok címét úgy írtam, ahogy  a bandcamp oldalukon volt, ezért van különböző módokon.)

Az első CROSSROAD kicsit talán a mi Pozvakowskink témáihoz hasonlít, melankolikus szerzemény, de megteremtett egy fajta nyugodt teret számomra. Olyan introféle az egész két perc egyébként, de a következő négy számhoz kevés köze van. A következő Arise erős gépdob beütésekkel és samplinggel kezdődik, majd végig dominálnak benne az ütős hangszerek: csődob, harangok, konga és egyebek. Nagyon utaztatós darab rohadtul tetszett és nagyon jó benne a visszatérő szövegrészlet "Save Yourself" hangmintája. A hármas destroy as dreamers-ben végig egy "basszusgép" hangja dörömböl, bekapcsolódnak a dobok és tele van nagyon fura szöveg és ének samplingekkel, de a zakatolása végig fenn marad. Ugyanakkor a háttérzajok is valami eszméletlenül jók és mozgattak hallgatás közben.  A negyedik BEAUTY-ben valami fura hang van, ami olyan, mintha egy műanyag csőt ütnének meg és az lenne effektezve. A dobhangok le - le csapnak és egy női beszédhang részlet megy az előtérben. A következő The enternal light egy nagyon érdekes felvétel minimál basszussal, ütősökkel, zörejekkel, cinekkel, beszédhangokkal. Lassú, nagyon befelé figyelős darab. A záró Last Chance egy szomorú film befejező zenéje is lehetne. Ez is kicsit más, mint az előző három, de szép, merengős, mély.

 A GOYOKIN lemeze nekem nagyon tetszett, igazán jó ötletek, hangok vannak benne. Nyugodtan lehettek volna a számok hosszabbak, mert alig negyed óra az egész sajnos. Viszont akik kedvelik a kísérletezgetős, elmerülős zenéket, azoknak érdemes belefülelniük.

Meghallgatás, letöltés itt: https://goyokin.bandcamp.com/

Fbook: https://www.facebook.com/Goyokin.band/

A videó nem erről a lemezről van, de érdekes.

 

 

Címkék: Lemezek