BUGMEN - News from Exile

(2020. Bleeding Ear Records)

bugmen.jpgA napokban kaptam egy megtisztelő megkeresést a cseh BUGMEN zenekartól, amiben felhívták a figyelmem az új nagylemezükre. Bevallom sohasem hallottam róluk, pedig 2003 óta léteznek. A bandcamp-en 2010-es az első album ami fenn van tőlük, szóval nem ma kezdték! A zenekar tagjai: Štěpán Petr - basszus, Martin Dohnal - gitár, ének, Martin Semerád - gitár, ének és Honza Stejskal - dob.  

A News from Exile nem egy hosszú lemez, de a bele  hallgatásnál is már éreztem  valamit benne, ami miatt neki ültem végig hallgatni szinte egyből utána. Aztán még követte néhány, mert elsőre nem minden részlet ragad meg és van amit szokni kell.

Ami nem azt jelenti, hogy rossz, hanem hogy barátkozni kell vele. Ilyen az ének, ami érdekes, mert szokatlan hangja van az énekes srácnak. Leginkább azért, mert elég szűk az ének tartománya, viszont a néhányadik hallgatásra valahogy teljesen belepasszol a zenébe. A nyitó Gain felvezető samplingje is tetszett, aztán az egész számban a gitárok finom effektezése is bejött. Nagyon indie-rock dal, de nekem mégis a Sonic Youth finomabb dolgai, a The Fall és a Pixies ugrott be hirtelen róla. A szám vége felé a furán széteffektezett "gitárszóló" is izgalmas lett. A második dal is laza gitározós darab, a refrén rész dob - basszus "súlyozása" marhára bejön, sőt az ének is.  A gitárok kellemesen zajosak, van benne egy érdekes kiállás ami után, mintha egy másik számot kezdenének el. Nagyon tetszett. Egyébként nem vad a zene, de van benne mégis egy kis karcosság. A harmadik Rescue in Vain kezdetéről, sőt talán kicsit az egész számról a korai indie-rock, meg talán nagyon nyomokban a  késői Fugazi dolgai villantak be, leszámítva persze az éneket. Továbbra is szokatlan, mert nem engedi ki a srác a hangját, pedig elférne. A harmadik hallgatásnál kb. az jutott eszembe, hogy ez direkt van, mert kvázi az ének hozzá végig a melankóliát a számokhoz. Utóbbi szerzeménynek a  vége felé van egy kis visszafogott zajozás, ami tök jól áll a dalnak, aztán vissza jön a végére a "lefelé nézős, bólogatós" rész. A következő Siren gitárjairól, a magyar '80-as évek közepén, végen működő magyar alternatív bandák szelleme idéződött fel benne. Nem tudom pontosan miért, de valahogy tényleg ezt  hangulatot hozták be nekem. Egyébként a Siren a legfurcsább és  a legérdekesebb szerzemény a lemezen. Nagyon izgalmas még az utolsó egy perces Social Distancing, amit  nagyon elhallgattam volna még, meg egy csomó ötlet eszembe jutott, hogy lehetne tovább vinni.

A cseh BUGMEN új lemeze érdekes, kellemes és fegyelmezett  indie-rock,  jó gitárokkal, egyszerű, de érdekes hangszertémákkal és egy jellegzetes énekkel. Amennyiben a '90-es évek elején lennék Magyarországon, simán alternatív - rock zenei címkét kapott volna. Egyébként meg nem csak kapott volna, hanem szerinte az most is!

Letöltés itt: https://bugmen.bandcamp.com/

Fbook: https://www.facebook.com/Bugmen/

Címkék: Lemezek