KRONOS QUARTET karanténhoz!

kronos_quartet_by_sachyn_mital.jpg

Elég hülye címe lett a posztnak, de jobb nem jutott eszembe hirtelen. Mondjuk én csak akkor vagyok otthoni karanténban, ha nem kell dolgoznom menni. Ezért ilyenkor próbálom az időmet hasznosan eltölteni. Leginkább olyanokkal, amikre  a hétköznapokban - már ha van olyan mostanában -  nincs igazán időm. Ilyenek néhány videó, koncert megnézése, ha már menni nem tudok sehová. A KRONOS QUARTET-et nem hiszem, hogy sok mindenkinek be kellene mutatni, de ha mégis akkor nagyon röviden. A vonós négyest 1973-ban, David Harrington hegedűs hozta létre Seattle-ben.

A legstabilabb felállása 1979 - 1999-ig volt, majd jött számos tagcsere, de a  Harrington és  John Serba hegedűsök "tengelye" továbbra is megmaradt a leghosszabban működő felállásból. Az utóbbi években "csatlakozott rájuk" Hank Dutt brácsás és Sunny Yang csellista, amitől ismét állandó tagságú lett a négyes. A kortárs komolyzene talán egyik legismertebb, legmeghatározóbb vonós négyese Ők. Nem csak klasszikus szerzőktől játszanak, mint mondjuk a megkerülhetetlen Bartók, hanem számos zeneszerző kifejezetten neki írt darabokat. Például Philipp Glass, aki filmzenéken is dolgozott velük vagy Steve Reich, akivel több lemezt is készítettek. Játszottak darabokat John Cage-től, Henryk Górecki-től, Arvo Part-tól  és még lehetne sorolni. A popzenéből olyan zenészekkel működtek együtt, mint Pat Metheny, Laurie Anderson, David Bowie, a Sigur Rós zenekar, meg még jó néhány nagy név.

kronos2.jpg

A zenekar a saját youtube csatornájára is baromi érdekes videókat rakosgat ki, és hozzájárult több koncertjük publikálásához is. Rakok fel egy videót (a rövidebb) a csatornájukról és onnan eléritek a többit. A második videó a poszt végén a  rövidebb, az ízelítőnek elég lesz. Az első egy koncert, beszélgetéssel megfűszerezve.

A hosszabb videó a 40 éves ünnepi koncertjükön készült anyag, ami a Carnegie Hall-ban volt 2014-ben, lassan  már készülhetünk az ötven éves jubileumi koncertre is. Van benne némi beszélgetés is, de a zenén van a hangsúly. A koncerten a KRONOS: David HarringtonJohn Sherba - hegedű, Hank Dutt - brácsa és Sunny Yang - cselló felállásban játszik. 

Az eredeti koncerten elhangzott művek:

40TH ANNIVERSARY CELEBRATION

ALEKSANDRA VREBALOV -  Bubbles
BRYCE DESSNER -  Aheym (Homeward)
TERRY RILEY - The Serquent Risadome 
GEESHIE WILEY - Last Kind Words
OMAR SOULEYMAN -  "La Sidounak Sayyada" ("I'll Prevent the Hunters from Hunting You")
TRADITIONAL -  "Tusen Tankar" ("A Thousand Thoughts") 
SEVERIANO BRISEÑO - "El Sinaloense" ("The Man from Sinaloa") 
LAURIE ANDERSON -  Flow 
PHILIP GLASS Orion: China  
JHEREK BISCHOFF "A Semiperfect Number"
CLINT MANSELL "Lux Aeterna" from Requiem for a Dream 
CLINT MANSELL -  "Death is the Road to Awe" from The Fountain 

Fbook. https://www.facebook.com/kronosquartet/

Web: https://kronosquartet.org/

Címkék: Egyebek