CANTENAC DAGAR - Seseuda

(2021. blindblindblind)

cented.jpg

 A blindblindblind, egy független magyar kiadó, ami igen csak bátor kiadványokat jelentett meg. A francia CANTENAC DAGAR 2020-as felvételének kiadása is, egy ilyen bátor húzás. Leginkább azért, mert mindez vinylen történik meg, és egy olyan bandának a műsorával, amely igen csak underground státuszban van. Pedig, bármennyire is furcsa lesz, nem az elmúlt években alakultak. A francai duó Aymeric Hainaux és Stéphane Barascud takarja, akik 2013 óta, igazán érdekes felállásban játszanak. Aymeric Hainaux  emberi beatbox, hangok, effektek, kazettás magnószalag, Stéphane Barascud pedig bendzsózik, de ezt nem a klasszikus értelemben kell érteni, hanem egyedi hangzás világ létrehozásával, zajgenerálással és egyebekkel fűszerezve.

 

A duó egyébként járt már 2018/ és 2019-ben Magyarországon, sajnos én nem láttam őket, pedig élőben tuti izgalmas lehet. Azt hiszem így kerülhetett képbe, a magyar kiadó.

A digitális kiadás, már elérhető február 21-e óta, a vinyl formátum pedig, március elején jön ki. Mindkettőnek a tartalma ugyanez a két szám, amelyek egyenként 15 perc körüliek. A felvételük élőben történt, ami egyébként hallatszik rajta. Viszont pont ez ad hozzá valamiért némi plusz izgalmat. Az első SAQIUE ugyanazt az repetitív dob alapot viszi végig, ami ha tényleg igaz, hogy Hainaux torkából jön, akkor zseniálisan eltalált, na jó anélkül is az lenne. baromi érdekes, hogy hiába megy negyed óráig szinte körbe-körbe nem válik unalmassá. Még pedig azért, mert felette a zajok, a kísérletezés elveszi róla a hallgató figyelmét. Hallatszik, ahogy a szalagok, oda -vissza vannak játszva, ahogy az emberi hang effektezése, a bendzsó fura zajkeltő megszólalása, erősödik, majd vissza áll. Annyira jól el van találva a hossza, hogy pont akkor ért véget, amikor a "történjék még valami" mondat felvillant a fejemben.

A második egy lassabb tempójú darab, amiben jobban át jön, hogy emberi beatbox van. De csörögnek láncok, mennek háttérben szalagról ének hangminták, szájharmónika. A végére kiteljesedik és egy sokkal zavarosabb hang felhő keletkezik, ami egyre feszültebbé tett hallgatás közben, ugyanakkor baromi izgalmas is volt az egész. A vége egy teljesen experimental - zaj, hangkavalkáddá válik, de mégis jól elválaszthatóak a hangzások és a hangok. Nem tudnám megmondani, hogy melyik darab tetszik jobban, vagy melyik volt izgalmasabb, mert érdekes és hatásos mindkettő.

Még annyi, hogy a harmadik hallgatás után, azért felmerült bennem, hogy egy stúdió felé kívánkoznának a megszólalások néhol, igazán erős lehetne. Jobban kijönne néhány réteg. Leginkább azért, mert ahogy néztem a lemezeik nagy része élő felvétel!

A zenekarnak nincs fbook profilja, de ha a lemez érdekel, akkor lehetséges, érdemes a blindblindblind facebook oldalára menni és felvenni a kiadóval a kapcsolatot.  Persze lehet bandcampról is, de azt hiszem némi kényelmetlenségtől, ez az út megkímél meg néhány száz forint spórlásáért megéri. Egyébként ez egy limitált lemez, szerintem nagyon jó, én viszem!

web: https://www.cantenacdagar.com/

Kiadó fbook: https://blindblindblind.bandcamp.com/

Címkék: Lemezek