KENTIN JIVEK – Sénmurw

(2021. Self Released)

kj2021.jpgVannak a blogon visszatérő nevek, leginkább azért mert mindig érdekesnek találom bizonyos előadók, csoportok munkáit. Meg azért is, mert magyarul máshol nem igazán találni róluk semmit. KENTIN JIVEK Párizsban élő multi -  instrumentalista, énekes, akinek azt hiszem ez a harmadik anyaga, ami itt a blogon feltűnik. Egyébként is követem a dolgait, meg mindig kapok Tőle ízelítőket a készülő vagy elkészült dolgaiból. A Sénmurw az elmúlt télen került rögzítésre, és a napokban került ki a Bandcamp oldalára.  A lemez 10 darab felvételt tartalmaz, amelyeket a szerző egymaga készített és rögzített is.

Még bele sem hallgattam, de szerkezetileg az tűnt fel, hogy  a hosszabb lélegzetű darabok a lemez közepére kerültek, a rövidebbek pedig az elejére és a végére. Így talán vizuálisan is elmondható, hogy a főgondolat folyamok az lemez közepébe kerültek. A leghosszabb darab 15 perces, de úgy is írok kicsit róluk. 

A lemezt Zarathustra versei motiválták, akinek neve ismerős lehet a Ahura Mazda prófétájaként, akinek az eszme rendszerét zoroasztrizmusnak, mazdaizmusnak is nevezik. (Bővebben olvashatsz róla itt. Megjegyzésként: egyébként szinte semmi köze sincs Nietzsche művéhez.) Plusz a szerző még inspirációként jelölte meg Szent Tamás gospeljeit, amik a bizánci hagyományra épülő tanítások.

Ami érdekessége, hogy a lemezbe nincs belenyúlva digitálisan, és virtuális hangszerek sincsenek hozzá pakolva.  Egyszerűen a felvétel közben létrejövő, keletkezett dolgok vannak rögzítve. A hangszerelés: akusztikus gitár, analóg szintetizátor és különböző eszközök effektezve. Utóbbiakra  külön is érdemes oda figyelni.

Az első három darab az Uza, az Ushuta és a Seraosha szinte felvezetők, keleties megszólalású hangokkal, de nem egyértelműek ezek a hangok, mert azért el kell rajta gondolkodni, hogy "hová visznek". A következő Mazda is hasonló megszólalású, és érdekes zajok vannak a hátterében. Mind  a háromban nekem az indiai zenében használt harmónium hangja ugrott be, nincs negatív tere egyiknek sem, inkább valamiféle atmoszférájuk van. Hatásosak az egy szavas szövegek is, amiken azért a zene nélkül is el lehet agyalgatni. Pl.: "A halálnak ize van..."," A végső...Hogy... A világ...meggyullad..."

A leghosszabb szerzemény a Geush Urvan következik, ami 15 perc effektekkel, gitárral, furcsa pulzálásokkal van tele, de az egész egyfajta ambient, ami eléggé magunkra figyelősre sikeredett, mert lassan építkezik. Sokszor volt az az érzésem, hogy valami műanyag PVC cső ütögetése ad benne ritmikát, majd gongok hangjai keverednek a keleties hangzással, elektronikus szerkezetekkel. A keletit úgyis értem, hogy Közel - Kelet és  a Kentin álltal említett bizánci elemeket is véltem benne valahol "messze"  felfedezni. Elég mélyre merülősre  sikerült.

A következő bő nyolc perces Astvant már egyértelműen a bizánci hagyományok felé néz megszólalásban és az egész hangulatban. Volt olyan érzésem, mintha az előző szerzemény kibontása lenne. A gitár néhol egész keleti lantként szól, nagyon sejtelmes és misztikus az egész. Ráadásul érdekes, ahogy ez a  furcsa, nekem továbbra is PVC cső hang effektezve beleépül, a szöveggel együtt a szerkezetbe. Nekem ez a kedvencem a lemezről.

Még egy hosszabb lélegzetű szám jön, még ha öt perc is. Alapzajokkal, érdekesen effektezett akusztikus gitárral és énekkel. Ami a végére érdekesen uralnak le a loopok és az elektronika. Nekem ez is tetszett nagyon. 

Újabb szerintem egybeköthető három darab következik. Nem feltétlenül a mondanivaló, hanem a hangszerelés miatt. Ezekben sokkal több a kísérletezős, elektronikus megszólalás. Nekem az volt az érzésem, hogy direkt próbál a szerző kibillenteni az akusztikusabb nyugalmasabb hangszerek világából a "digitalizmus" felé. Elvégre ilyen világot élünk. Bár lehet, hogy ez csak az én elmémben keletkezett. Szép, kerek lezárása a három szerzemény együttes 5 perce a lemeznek.

Nem mindennapi hallgatásra való lemez, pedig elég mély és elgondolkodtató és még csak nem is szélsőséges kilengésű. Olyan: "neki kell ülni és figyelni kell rá". Engedni magát az embernek, hogy hasson és csak ezzel foglalkozni. A szöveget érdemes megnézegetni a szerzeménykehez, a számok mellett megtalálhatók.

 Bandcamp: https://kentinjivek.bandcamp.com/album/s-nmurw

Fbook: https://www.facebook.com/kentin.jivek.75

Címkék: Lemezek