GENTLE ROPES - Burning Flowers

(2021. Sierpien Records)

gropes.jpg

Visszajáró vendég vagyok már a szentpétervári Sierpien kiadó oldalán. Őszintén bevallva, nem feltétlenül ilyen zenét kerestem, mint az ukrán GENTLE ROPES, de még is leragadtam náluk. Tudom, hogy kicsit unalmas lehet,  mert mostanában túl sok sötét post-punk kerül a "lemezjátszómba", így a blogra is. Azt meg nem szeretném, hogy az jöjjön le, hogy csak ez megy nálam. Ennek ellenére itt az ukrán duó lemeze, ami  két korábbi EP összekapcsolásából állt össze. Ami egyébként nagyjából 2017 és a 2020 közötti szerzemények összessége. Eléggé megfogott bárhogy tiltakoztam ellene, ezért még is csak itt a helye.

A GENTLE ROPES: Serj - gitár, ének, szintetizátor és  Stefan basszusgitár felállásban működik. Ez is egy olyan hanganyag, amiről meg nem mondanám, hogy tőlünk keletre készült. Több dolog miatt is, de hát a miértről  írom a posztot, majd kiderül mire gondolok.

A Burning Flowers-en hét dal van, amik vastagon belemerítkeznek a dark-goth vonalba. Direkt nem írom, hogy post-punk, mert ezekben a számokban egy olyan nyom sincs, amire ezt a címkét vegytisztán lehetne ráütni. Szépen delay-zett gitárok, komótosan ballagó ének, a számok alapja meg  '80-as éveket idéző szintetizátor alapok és dallamok, basszus gépek, dobgépek. Egyébként mind totális időutazás a stílus aranykorába, az ének meg végig angolul van, szóval még az sem ad támpontot Ukrajna felé. A második szám a Stare, nekem a Faith körüli The Cure-t idézte meg. A hármas Cold, meg egy széppé varázsolt lassú The Sisters Of Mercy utánérzést, bár bevallom ez most nekem sokkal jobban bejött, mint Mercy. Ebbe nagyon sikerült beleszakadnom a gitárok, meg az ének hűvössége miatt is. Sokadik hallgatásra is ez az abszolút kedvencem. A négyes Endless Noise meg kicsit shoegaze, dark-wave keverék, de ez is egy nagyon  "fejből kibámulós, érfelvágós" szerzemény.  Nagyon szépen illeszkedik a basszusmenet a gitár minimalizmusához, no meg az elektronikus háttér is megfelelően van alápakolva. Az ötös Sunset of Youth a dobgép hangjai miatt nagyon '80-as évek, mondjuk jóval nyersebb, mint a korábban lefutott felvételek. Kicsit ki is zökkentett a merengős világból, meg akkor is, ha elég komor ez is. 

gentle.jpg

A hatos Into the Night megint csak egy erősen dobgép centrikus szám, meg a gitár is karcosabb, ez már inkább a goth vonal felé kanyarodik a dörmögő basszussal, a két  - három hangos kitartott gitárral, meg a nagyon háttérből érkező énekkel. Érdekes darab. Az utolsó Night So Long is az előző két szám nyomvonalán halad. Hideg, hűvös dark-wave. A két EP nagyon jól elválasztható egymástól. Nekem az első fele jobban tetszik a lemeznek, de jó ez így. Teljesen vállalható dark-wave lemez ismét, a szentpétervári kiadótól. meg egy ukrán duótól. Hallgassátok.

 Bandcamp: https://sierpienrecords.bandcamp.com/album/burning-flowers

Fbook: https://www.facebook.com/gentleropes

Címkék: Lemezek