FETCH! - Semifinale

(2020. Silver Rocket)

fetch.jpgJó 10 évvel ezelőtt írtam utoljára a cseh FETCH!-ről. Egész pontosan azért, mert akkor jelent meg az utolsó lemezük a Parfum Et Koteka. Próbáltam előkotorni az "archívumomból", hogy mit is írtam róluk, de nem sikerült. Azt tudom, hogy nagyon szerettem és ma is nagyon bejön az a lemezük. A  prágai Silver Rocket kiadónak köszönhetően, a tavaly év végén megjelent lemezüket megkaptam vinylen. Természetesen baromira örültem neki, pedig még nem is hallottam. Amikor meg felkerült a lemezjátszómra, egy nagy vigyor is került az arcomra. A miértek a posztban természetesen.

Eleve a borító vicces, mert az alapján, aki nem ismeri a cseh triót, valami egész más zenére gondol. Ja, meg ez a lemez a második lemezük 10 év elteltével. Nem siették el az tuti! A lemez kezdése Šedá šedá šedá egyfajta felvezetés, zajokkal, effektekkel, néha picike drone-os megszólalással, de ez még nem árul el semmit a lemez többi kilenc számáról. A felvezetés után jön az, amit "erős kezdésnek" szoktak hívni. Karcos, már - már punkos gitár, utána meg annak visszavétele, egy erős basszus - dob fővonallal. Beugrott a Fugazi róla, de persze nagyon nem az. Vagy mégis hasonló? Picit talán, de nincs ezzel baj, mert a szám több része, meg jófajta noise-rock, punk keverék, tele feszkóval, erővel. Feszes alapok, a gitár minimalista, de rendben van. Alig vártam a következő számot, ahol megint csak árad az energia. Inkább rockos hangzás felé közelít a szám, de hihetetlenül izgalmas az egész A nem túl játszott gitárral, meg a nekem szokatlan cseh nyelvű énekkel teljesen kerek a dal. Egyébként ez a leghosszabb száma lemezen és egy unalmas másodperce sincs. A szám végén, hogy még a torzító kikapcsolás is hallatszik, hibátlan. A következő a Autopiano-ban kapcsolnak még egy fokozatot felfelé, mert egy elég erős zajos, darálással kezdenek, majd egy meglepő kiállással vissza lassul, de aztán meg marha jó kiállások, építkezések vannak benne végig. Többször is meghallgattam, mert a pici ötletek is tök izgalmasak voltak benne.  Az ötös Vysokej břeh az abszolút kedvencem: a megszólalása, a gitárok, az ének, teljesen egyben van. Itt már azért letagadhatatlan, hogy a srácok noise-rock, vagy mondujk a Discords Records-os cuccokat is szeretik és ismerik. Viszont egy másodpercre sem az ugrott be, hogy ilyen vagy olyan, innen vagy onnan szedett témáik lennének. Sőt, leginkább az, hogy marha jó  még mindig ez a cseh banda! Teljesen vissza jött azaz érzésem, mint amikor az első lemezüket hallgattam. 

fetc.jpg

A hatos Les Mains alatt, már a "könnyezés kerülgetett" annyira rendben van az egész szám, meg a lemez eddigi hangulata és megszólalása. Az jutott eszembe, hogy igazi független rock zene, a kántálós énekrészével, a teljesen ráillő gitárral, meg a legyaluló hangszeres végével. A következő dal, talán kicsit könnyedebb darab, de itt is jól kivannak találva a váltások. A basszus pattog, feszít ahol kell vastag, a gitár meg megint csak ahol kell kicsit match-rock-os, máshol meg inkább punk felé húzó. Az utolsó három szám nekem sokkal "recsegősebbek", karcosabbak és jobban a noise-rock felé tolódóak, mint a korábbiak. Leginkább a gitár hangzások miatt, ha nem cseh nyelven lenne az ének kapásból rávágnám, hogy ez valami amcsi banda. Pedig mint ahogy már az írás elején kiderült, nagyon nem. A záró szám is egy tökéletes választás, mert van benne "kalapálás", gitározgatás. zúzás, meg egy fajta melankólia ezek mellett. 

A FETCH! 2020-es lemezét nagyon ajánlom meghallgatni minden noise-rock  kedvelőnek,  akik nem csak a leradírozó és széttorzított cuccokat szeretik a műfajban. Tele van a lemez sokszor egyszerű, de nagyszerű váltásokkal, mégis baromi jól befogadható és erővel telített. 

Meghallgatni, megvenni a SILVER ROCKET oldalán tudjátok egyenlőre. Viszont a különleges, underground rock, noise-rock, punk vonalon mozgóknak ajánlom a kiadó egyéb kiadványait is, mert nagyon jó más cseh zenekaroktól (is) vannak kiadványaik.

Meghallgatni, megvenni itt: https://www.silver-rocket.org/katalog/fetch-semifinale

Kiadó oldala, nézelődni: https://www.silver-rocket.org

Azt sajnálom, hogy egy "rohadt" videót sem találtam.

Címkék: Lemezek