CARWASHTAGNACHT - retrospektív! 1. rész

carwashtagnachtlogo.jpg

Jobb cím nem jutott eszembe, de ennek a két részes posztnak is története van. Valamikor tavaly ősszel megakartam mutatni valakinek az egykoron Békéscsabán működő CARWASHTAGNACHT Robech című 1997-es számát. Egyáltalán nem találtam a zenei archívumomban, ezért mivel a a zenekar korábbi két tagjával Kiss Balázzsal és Sörös Gergővel elég régóta igen jó viszonyt ápolok rájuk írtam, hogy kellene nekem ez a dal. Mondjuk kiraknám a blogra, meg írnék is a zenekarról, mert a '90-es években a békés megyei zenekarok közül, nekem Ők voltak az egyik legizgalmasabbak. Sajnáltam, hogy nincsenek összegyűjtve a cuccok, meg alig találok róluk valamit.

A Robech meg amúgy is nagy kedvencem volt. A válasz: "nincs meg csak rossz minőségben, de lehet DAT-on  - Digital Audio Tape, a digitális korszak teljes berobbanása előtt stúdió felvételeket ezen rögzítettek - megvan valahol". Kicsit elkeseredtem, de megkérdeztem, ha szerzek egy DAT magnót, akkor mi van. Balázs mondta, hogy oké, de akkor összerakja Ő az anyagot, meg a korábbi anyagok digitalizációját is megcsinálja. Akkor hajrá!

No, de kinek van ma már DAT magnója? Egyből bevillant a "Megoldó Ember" - bocs! -   Hideg Roncs-ban, LAT-ben tevékenykedő Broci barátom. Ha valakinek van, vagy tud valakit az csak Ő lesz! Jött a válasz, neki nincs, de körbe kérdez. Két nap múlva szólt, hogy egy haverjának van és szívesen kölcsön is adja. A COVID járvány közepén, kijárási korlátozás közben irány a  DAT magnóért. Attila a tulaj mondta, hogy vigyem, de nem tudja, hogy működik-e, mert évek óta kazettát sem látott hozzá. Nem baj, vittem! Működött, utaztatás a  városban, Balázshoz leadva. Aztán digizés, DAT vissza, cikk sehol, mert kicsit megcsúsztak a srácok vele. De mivel ígértem, hogy mindent egyben felrakunk, nem is szekáltam nagyon Őket érte. Aztán a napokban Balázs küldte a cuccokat. Örültem!

Így két  részben az előkerült felvételek és zenekar története a tagok emlékeiből, most megtekinthető és fellelhető lesz itt! Ráadásul a zenei anyagok az eredeti DAT-ról kerültek fel jó minőségben a videó megosztóra! 

A zenekar alapvetően a nagyjából 2000-ben történt lezárásig trió felállásban működött: Sörös Gergő - dob, ének, programok, gitár, Kiss Balázs - programok, gitár, ének, Knyihár Pál - basszusgitár

Remélem, lesznek még egykori tisztelők, akik örülni fognak a visszatekintésnek!

Köszönet a posztért: Kiss Balázsnak  - a sok munkáért, amit belerakott -, Sörös Gergő, Broder Ferenc, Valachi Attila!

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A CARWASHTAGNACHT 1994 elején alakult egy improvizatív koncerttel Békéscsabán. Egy helyi klubban léptünk fel egy rövid műsorral. Gitárzaj, basszusdörgés, törzsi dobolás, fém ütősök = vashordó, teljes improvizáció. Utána kezdtünk el számokat írni. Az első demó (Different) anyaga elég hamar, pár hónap alatt összeállt, az év júliusában fel is vettük egy helyi stúdióban. A felállás ugyanaz volt, mint a koncerten, gitár-basszusgitár-dob-fémek, és itt már volt "rendes" (torzított) ének is. Zeneileg olyan vonalat szerettünk volna követni, amiről a kedvenc fanzine-jeinkben olvastunk, amit mi is szerettünk, hallgattunk: elvont, kísérleti zene, ipari alapok, zajos gitárfüggöny, torzított basszus, de sajnos a megfelelő zenei tudás és technikai háttér hiányában ekkor még nem sikerült teljesen megvalósítani azt, amit igazán szerettünk volna. Így lett helyette az, ami: egyszerű, punkos-hardcore-os gitár- és dobtémák, egy kis elvontság, egy kis hömpölygés (ahogy Rácz Misi írta találóan a Második Látásban), egy kis monotonitás, sok váltással, kevés énekkel. Kissé kezdetleges anyag, de az akkori helyzetet jól tükrözi, erre voltunk képesek akkor.

A második, Conversion című demónkat egy évvel később, 1995 szeptemberében vettük fel egy budafoki stúdióban. Ez már kicsit kidolgozottabb, változatosabb anyag volt. A fémek helyét (amit sajnos egyébként sem tudtunk rendesen kihasználni) hagyományos ütősök (tamok) vették át, a torzított gitár meg basszusgitár maradt, viszont bejött egy új énekes is. Zeneileg helyenként még jelen vannak az első demóra jellemző punk/hardcore-os témák, de már nem annyira kezdetlegesek azok sem, a hardcore is már kicsit a Leukémia-féle széttöredezett irányba ment el (csak persze azért nem annyira magas szinten), megjelentek a súlyosabb, vontatottabb témák is, a Godflesh-féle crushcore (itt még élő dobbal), a Swans/Flagrum-féle szaggatott, szikár, disszonáns minimalizmus, a végén még egy finomabb, főleg tamokra és pszichedelikus gitárokra épülő szerzemény is felbukkant. Zeneileg mindenképpen a jobban sikerült anyagok közé lehet sorolni, a hangzással sincs gond, kicsit lehetett volna még csiszolni a produkción, de alapjában véve egy jól összerakott felvételt sikerült összehozni (amit sajnos kevesen ismertek/ismernek, nem jutott el annyi helyre, mint a következő, viszonylagos népszerűségnek örvendő és sikeresnek mondható anyag).

 

Az 1996-os Distance kazetta (ez már talán több volt, mint demó, ezt már műsoros kazettának hívtuk) dalai már teljesen dobgépen íródtak, és ezt szó szerint kell érteni. Értem ez alatt, hogy a dobtémákat írtuk meg először, a komplett dalokat felépítettük dobgépen, utána írtuk meg hozzájuk a többi részt (gitár, basszusgitár, ének). Ilyen szempontból talán különlegesnek és egyedinek is nevezhetnénk, szerintem nem sok olyan (hülye) zenekar van a világon, ami a dobtémákkal kezdi a dalírást. Zeneileg ez már súlyosabb volt, mint az előzőek, a hangzást is sikerült jól eltalálni (az akkori viszonyokhoz képest), jól szólt a torzított basszusgitár meg a (szintén) torzított ének. Ahogy az előző demón, ezen az anyagon is található Godflesh-féle vontatás (ez dominál talán a leginkább) és Swans/Flagrum-féle szaggatott disszonancia, van Lard-féle vágtázás, tiszteletadás a kiváló Holland/ Skin/Tunnelnek, a végén még egy kis "éteri" szintetizátormuzsika is megjelenik. Ahogy említettem, ez volt a legsikeresebb anyagunk, több száz darabot adtunk el belőle (ez ma már elképzelhetetlen a mi szintünkön a mi közegünkben), sokan szerették, jó kritikákat (https://www.oocities.org/sunsetstrip/club/3388/distance.html) kapott, többen még a mai napig emlegetik.

Folyt.köv.

Címkék: Egyebek