VESNA VESNA (Весна Весна) - Детские игры EP

(2021. Sierpien Records)

vesna.jpgMegint csak sikerült vissza evezzek a "keleti frontra", azon belül Szentpétervárra. A napokban jelent meg az orosz VESNA VESNA 2021-es EP-je, ami már a belehallgatáskor egyből megfogott. Persze itt nem írom le, hogy miért, mert akkor mi lenne az értelme az írás többi részének elolvasásának. Aki olvasott már tőlem vagy ismeri a kiadó dolgait, akkor az szerintem nagyjából tudja, hogy stílus ügyben merre keresgéljen. A trió olyan 2018 körül alakulhatott és a tagjai: Tatiana Antoshina - ének, szövegek, Alex Kuptsov - gitár, szintetizátorok és Alex Elohin - dob.

Nem kellett sokat várni, hogy beleszeressek az EP-be, mert már az első dal a Otel/Hotel  - szándékosan nem írom cirillel a címeket - már megérintett. Föleg a gitározás és Tatiana ének hangja is. Ez egész dal egy dream-pop, szomorkás indie keverék. Aminek nagyon egyben van a hangulata és remek nyitó darab. Egyből "belevarázsol" ebbe a világba. A második Sekret/Secret is hasonló hangulatot áraszt, de nagyon sok mindent éreztem benne. Némi The Cure gitározást, egy kis Cocteau Twins étert az éneknél, meg egy csomó érzékenységet. Nagyon remekül összerakott öt perces dal. 

A harmadik szám 3/3 első másodperceiben a szaxofon nagyon jó alaphangulatot teremet, ami végig vissza-vissza kúszik a dalba. Az énekeső éneke végig körbe  - körbe keringet körülöttem, amit az éteri gitározás, meg a szaxofon még külön erősített is. A negyedik Phantom jobban a gitárra épül, meg persze az énekre. Plusz ott van a háttérben egy kis "kormolós" post-punk basszus. A gitár a normál post-punk/indie/cureos gitározást hozza, de valami eszméletlenül jól el van találva. Voltál már úgy vele, hogy zenehallgatás közben valami hideg rázós boldogság szerű érzés villant át rajtad? Na, nálam ennek a számnak a hallgatása közben ez jött, futkosott bennem. Meg as, hogy bambulnék valahova, mindentől - mindenkitől távolra. 

 Az utolsó Molchanie/Silence komotós basszussal halad, nagyon lassan Tatjana hangja uralja a számot, azért becsúszik egy bőrt "karcoló" gitár  a végére. Az orosz ének ellenére nagyon átjön a borongóssága, ami kerek lezárása a 20 perces anyagnak.

 Többször meghallgattam a lemezt, mert nagyon átjött a hangulata. Olyan post-punk/indie/dream-pop keverék, szinte egyenlő arányban mindenből. Mondjuk talán a post-darkos hangulat kicsit erősebb benne. Egyébként élőben is jó, de azt majd a mellékelt videóból eldönthetitek.

Meghallgatni, megvenni itt: https://vesnavesnaband.bandcamp.com/album/ep-2021

Fbook: https://www.facebook.com/vesnavesnaband

 Koncert:

Címkék: Lemezek