CATALOGUE - a collection

(2022. Self Released)

catalog.jpgMegint csak valami olyasmire találtam, ami nekem nagyon bejön. A Marseille-ben működő CATALOGUE megint csak egy ilyen csapat. A trió felállás tagjai Emma Amaretto ének, gitár, programok, Eric Trolux gitár, Bruno Yark-Zymo basszus az 1-ől  7-es trackig és a 12-es, illetve Raphaël Bathore basszus 8-tól 11-ig. Hogy trió, ha négy név van? Hát úgy, hogy a basszus fronton történt valamikor egy tagcsere. Ennek ellenére a nem lettek rosszabbak a számok. Sőt, elég durván nem tudok leszakadni erről a 12 számos lemezről. Ami egyébként nem új lemez, mert az most készül. Akkor mi is ez?

Valami olyasmi, amit elég erős kényszerrel lehet benyomni egy stílusba, de legyen post-punk. Persze hatásra, meg megszólalásra ehhez áll a legközelebb szerintem is. Ráadásul az ilyen zenékben nagyon bírom a női éneket.

Visszatérve az elejére az " a collection", ahogy a cím is sejteti egy válogatás lemez. Bár lemezen nem, csak kazettán és digitálisan jelent meg. Pontosabban a kazetta májusban fog. Összefoglalva rajta a zenekar 2013 és 2019 közötti időszakát. Egyébként a bandcamp profilon az összes megjelent lemezük fenn van és meghallgatható. Viszont ez egy olyan esszencia, amiben sikerült tényleg a legjobb számokat "kivarázsolni" erre a a gyűjteményre. Elég erősen kellett gondolkodnom, hogy milyen hatásokat érzek bennük.  Bevallom, hogy amíg el nem kezdtem ezt a posztot írni, rohadtul nem érdekelt, mert tök jó úgy ahogyan van.

 Az alapok géppel készültek. Szerencsére nagyon jó arányban vannak programozva. Nem túl fémes, és nem is steril. Pontosabban nem rendes dobhangzás felé húznak. Olyan szinti-punk érzés az egész. Persze a post-punk gépies megoldásába is bele lehet taposni. Ugyanakkor a feszes basszus a két gitár piszkosul jól el van találva hangzásban az alapokhoz, így meg nem szinti-punk. Néhol karcos, legtöbbször feszes is az egész. Legtöbb dal energia bomba, de nem a zúzda miatt, hanem a gitár karcolás effektezése, meg a tempótartás miatt. Ráadásul nincs is széttorzítózva még is dögös. A játék nálam előhozta valamiért a  surf-rock-ot, punkot, kicsit a noise-os cuccokat is. Valahogy a lüktetése mégis punk marad. Nagyon bejön az énekesnő hangja. Persze elég erős túlzással, de bevillant róla a Sonic Youth-os Kim Gordon, Lydia Lunch bár azt ne tudom miért. Talán az energiái miatt.  Emma-nak nagyon jó hangja van ehhez a cucchoz és egyáltalán nem válik unalmassá. Érdekes sokszor a beszédszerű ének, mintha valami történet mesélés lenne, aztán jön a ráerősítés némi "kiabálós" énekkel. Előbbit meg jól megtámogatja a gitár és a basszus lüktetése. Valahogy a dobprogramok, a gitárok, a basszus, meg az ének nagyon összeáll és össze is van érve a CATALOGUE-ban. Erről a válogatásról nem igazán tudok kiemelni számokat, mert nagyon jól sikerült összepakolni. Mindegyikben vagy egy kis feszültség és a stílusnak megfelelő érettség. Azt gyanítom, hogy a gitáros és az énekes hölgy elég régóta játszhatnak együtt. Aztán lehet tévedek. Kár hogy hamarabb nem hallottam róluk, mert biztosan behúztam volna már egy-két lemezt tőlük. Meg nagyon megnézném Őket élőben is. Egyébként a kazetta formátum rendelhető még, posta költséggel 10 Euro. Mondjuk azt megszokhattuk már, hogy a posta annyi, mint a lemez. Sajnos! 

Mindenesetre hallgassátok meg, mert nem fogtok benne csalódni szerintem! Frankó! Én követem!

Fbook: https://www.facebook.com/Catalogue.Band

Bandcamp, rendelés, vásárlás: https://catalogue.bandcamp.com/album/a-collection-2

Címkék: Lemezek