THE CASSANDRA COMPLEX - The Plague

(2022. Complex Music)

cc.jpgTudtam, hogy az angol The Cassandra Complex újra aktív, de inkább azt gondoltam, hogy valami nosztalgia utórengés. Erre kiderült, hogy nem. Az utolsó 2000-ben megjelent lemezük után 22 évvel itt az új album ami a The Plague (pestis) címet kapta. (Valahogy a pandémia miatt, ez a szó elég gyakran előkerül manapság, de végül is mindegy.) A zenekart nagyjából 30 éve hallottam először, amikor Gyula haverom (ex-Das Kapital, Magizter) egy hosszú autó úton megmutatta a Cyberpunx című lemezüket, aztán kölcsönadta az 1992-es Beyond the Wall Of Sleep koncert lemezüket. Később ezt vinyl verzióban meg is vettem valamikor. Nagyon szeretem ezt a lemezt, mert keveréke az analóg, kemény elektronikának, meg valahol a dark,- goth zenéknek. No, de néhány sor a zenekarról, aztán az új albumról.

Szóval Ők sem "mai gyerekek", mert 1980-ban még duóként alakultak. Az alapítok Rodney Orpheus és Paul Dillon hozta létre. Először erős elektronika volt benne, majd később csatlakozott két gitáros. Az egyik a Volker Zacharias, aki a goth, Girls Under Glass-ból lehet ismerős, a másik pedig Andy Booth. Dillon közben kiszállta bandából. Nagyjából a kétezres éveke közepén a zenekar leáll. Ennek ellenére Rodney Orpheus azért folyamatosan dolgozott mindenféle elektornikus projektekben, meg remixeken. Olyanokon lemezeknek volt a producere, mint LTJ Bukem Planet Earth-je vagy a Future Sound Of London Crowley ihletésű lemeze. A mostani albumon 2020-ban kezdett el dolgozni az Orpheus, Zacharia, Booth és Axel Ermes négyes és áprilisban jelent meg, amihez csak most jutottam hozzá. 

A lemezen 10 vadonatúj dal van. Az első három számban  már feltűnt, hogy baromi jól szól és "stílus feszegetős". Nagyon jók a gitárok benne, kicsit industrial, kicsit post-punk, de az alap teljesen megmaradt elektronikusnak. Meg az is feltűnt, hogy Rodney Orpheus énekhangja sokkal érettebb, mint korábban. Oké, az idő a rutin, meg minden más is tehet róla. Kicsit volt olyan érzésem először, hogy a "cyberpunk" karcossága kopott ki a hangjából. Később meg inkább az jött be, hogy a hangszin megmaradt és nem kell emiatt a múltba "visszanézegetnem". Akkor vissza az első három dalhoz. Marha jól szól, nagyon rendben vannak benne a gitárok, de nem uralják le a szerkezeteket. Az elektronika - gitár keverési egyensúlya is tökre rendben van.. Ezek egy érettebb TCC mutatnak valahogy nekem mint korábban. Nagyon komoly kicsit, EMB, death-rock, minimális elektro - industrial, post-punk keverés. Rohadt jók, így ez egy olyan visszatérő lemez, ami már az elején nekem hozta a szintet. Nem ültek bele a régi, bevált dolgok ismétlésébe. A negyedik dal az Old Boys Network egy jó kis visszakacsintás a korai The Cassandra Complex lemezekre, de nagyon. Ennek ellenére nagyon jó helyen van a lemez közepe felé és nagyon bírtam. Ez ezt követő Speed of Sun, meg egy Joy Division . korai New Order szám is lehetne a teljes zenei és még talán az ének részei is. A következő két dal pedig az egyik goth-dark keverék, a The Great Sea-ben meg éreztem némi doomot is komolyan. Mindkettő erős elektronikus alapokra építve természetesen. A dobhangok egyébként több számban közelednek hangzásban a "normál dobhangzáshoz", ami szerencsére az elektronikus zenei gyökereit  zenekarnak nem heréli ki. A háttér elektronika meg marha jó bennük végig, meg persze az ének is. Amennyiben a kilencedik számnál vége lenne a lemeznek, akkor sem lenne hiányérzetem. Azért nem, mert az első nyolc szerzeményben mindent felvonultatnak, ami kicsit visszatekintő ugyanakkor mégis friss. Meg valahogy nagyon kivannak dolgozva, de nincsenek túltöltve. Az utolsó két dal nekem inkább levezető szerzemények. A legutolsó I Miss You valamire emlékeztetett, talán Depeche Mode-ra vagy nem is tudom. Jó dal egyébként zárásnak!

Minden visszatérő lemez legyen ilyen. Miért? Azért mert van benne energia, frissesség, de megtartja a zenekar eredeti koncepcióját úgy, hogy nem egy nosztalgia érzést sugall. Jó kis EMB, szinti-wave, post-punk, elektronikus keverék. Megmaradnak kedvencnek a régi albumok, de simán mehet a The Plague is a polcra. Nem csak a régi rajongóknak ajánlom!

 Bandcamp: https://thecassandracomplex.bandcamp.com/album/the-plague

Fbook: https://www.facebook.com/thecassandracomplex

 

Címkék: Lemezek