GRIEVING STATE - The Silver Cord

(2023. Self Released)

gs.jpgA Grieving State egy a texasi Austinban működő egy személyes "alkotói műhely", amit Caspian Cortez működtett. Tavaly került ki az első dala a bandcampre, majd követte még három. A The Silver Cord az első olyan anyaga, amin három dal is szerepel. Nekem nagyon bejönnek ezért is írok róluk. Amiatt tetszenek, hogy nem ragadtak be a post-punk klisékbe, mert valahogy izgalmasak és különlegesek. Persze be van a zene kategorizálva, de még sem az szerintem, ami oda van írva. Hanem annál sokkal a tágabb és kísérletezőbb a cucc. De erről a posztban. Egy bajom van vele, hogy rövid, mert még elhallgattam volna néhány szerzeményt, mert van egy sajátos borongós világa. Akkor a felkerült három számról. 

Stílusnak meghatározta, hogy zajos post-punk, de ez sokkal inkább egy keveréke a post-punknak meg a kísérletezős dolgoknak. Az első dal a címadó The Silver Cord kezdése már megfogott, a visszhangosított dobokkal, meg a delayzett gitárjával, meg persze a komor énekkel, ami a goth-rock felé mutat. Majd a refrén kiteljesedik valami igazán dark-waves, rituális hangzás felé. A vokál olyan, mintha a The Cure Faith-jéről lenne. Aztán van egy mély férfi ének is, ami meg akár egy szertartás része is lehetne. Nagyon borongós az egész dal, de még is van tempója meg ereje, még akkor is ha a vége egy "szenvedés történetebe " is beleillene. Az ereje  a hosszától függetlenül meg is marad, pedig több mint  7 perc. Tényleg olyan mintha egy mágikus rítussá bontakozna ki. Egyértelműen ez a legerősebb dal az EP-n. 

A második szám egy leginkább ütősökre, talán egy bendzsóra meg valami nyávogás szerű hangra épül. Nagyon érdekes, de nem könnyű. Leginkább egyfajta kísérlet a kicsit "sötétebb", meg kísérleti dolgok összeillesztésére. Azt gondolom, hogy ez egy improvizáció lehet, csak nagyon jól keretben tartva. Nyomasztó mint  az állat, de nekem bejött. Kicsit experimentál, kicsit zajos és valahol talán elég rituális is a repetitívitása miatt. A záró dal az Empty Cage ami a leginkább a post-punk kategóriába illik. A hangulata és a hangszer használat miatt is, egyébként meg kellően melankólikus is. Legalábbis az eleje, majd jön a tempózós dark-waves gitárhangzás, a mélyen suttogó ének, ami nagyon halványan a "fekete" metál dolgok felé kacsint, ahogy van benne egy arra "kinéző" jó tempózás  is. Vaskosan lépdelő az egész dal 5 perce. Nincs benne igazából dúdolható refrén, de valahogy mégis megmaradt a fejemben. Értitek ugye? Nem hiszem, de azért hallgassátok meg. Az egészet! Remélem lesz egyszer egy nagylemez, mert szívesen hallgattam volna még a GRIEVING STATE-et!

Letöltés, meghallgatás itt: https://grievingstate.bandcamp.com/album/the-silver-cord

Fbook: https://www.facebook.com/grievingstate

Címkék: Lemezek