C.M.C. - Tribalmorse

(2020. Self Released)

tribalmorse.jpg"A XXI. század végén
A fészkek üresek...
Elfelejtett Népek gyülekeznek
Az összeégett fák körül..."

 

Újabb C.M.C. (Cro'magnon's Coke) szerzemény, ami ismételten csak elég profira sikeredett. Gondolkodtam mit is írhatnék róla. Nem titok, hogy a zenekar első időszaka nagyon  nagy hatással volt rám. Az első új(?) dalokban sokszor kerestem azt a korai C.M.C-t. Azért írom kérdőjellel, mert több új felvétel is is korábbi ötletek befejezése, újra gondolása volt. A Tribalmorse is a zenekar elhunyt tagjának Szántó Zoltánnak az ötletiből épül fel és az Ő emlékének van dedikálva. Visszatérve a keresésre, már nem keresem, mert azóta azért eltelt majd 30 év és technikában, megszólalásban is hatalmas fejlődés történt. Ez hallatszik ezen a szerzeményen is, plusz a profi stúdiómunka is, ami Horváth Barnabás Barnsz-t dicséri.

Ez a dal egy majd 10 perces adag "C.M.C. világ"  elektronikus alapokra építve, érdekes hangokkal megszínezve. Néhol "törzsi" utalások a hangmintákban, EBM-re kikacsintó  hangok hátterekkel. Hosszúnak tűnhet a szám tíz perce ránézésre, de elég gyorsan eltelik, mert nagyon változatos hangulatok vannak benne. Emiatt, nem válik üressé és unalmassá.  Hihetetlenül jó Szász György narrációja, hangja, meg a szövegek is elég elgondolkodtatóak.

"A darabjaira hullott öngyilkos civilizációkon
A halálra sebzett reménytelenül megcsonkolt tájakon
A meggyalázott történelem savzivataros útvesztőin
A kiürült rothadó párolgó városokon

már csak az összeomlott templomok
az öngyilkos agyhalott Istenek
a hősök ledöntött szobrai..."

Sokadjára hallgatva olyan volt, mintha egyre több hangulat és több dalfoszlány nyomulna elő a sötétből a világosságba, hogy utána "visszaszívódjon" a szövegeken keresztül a sötétségbe. A Genocidio után ez a második olyan új dal, ami igazán megfogott. A többi is érdekes, de én ezekben találtam meg a XXI. századi CMC-t igazán. Persze: ízlések és pofonok!

Nagyon várom az őszi vinyl megjelenést, addig is tudtok pólót rendelni, meg ilyesmi.

Jó, érdekes, hallgassátok!

Zenei: https://cromagnonicola.bandcamp.com/music

Fbook: https://www.facebook.com/CroMagnons-Coke-CMC-112227863474600/

 

Címkék: Egyebek