Újra NEMBÁJ Fesztivál - 2024.04.04-05. Interjú Baki Imre főszervezővel

nembaj.jpg

Újra megrendezésre kerül Budapesten a NEMBÁJ! Industrial Experimental Fesztivál. Olyan fellépőkkel, akik nem túl sok helyen tudnak manapság játszani, mert valami mást csinálnak mint amit a nagyközönség szeretne. Ettől pedig igazán érdekes és izgalmas két napnak ígérkezik rendezvény. Jó pár éve nem került az esemény megrendezésre. Az újra indítás kapcsán tettem fel néhány kérdést Baki Imre főszervezőnek. (Esemény linkje a poszt végén.) 

- Igaz az általad szervezett Harmadik Ember Fesztivál és NEMBÁj! Fesztivált is a COVID előtt volt, de tisztáznád hogy a két esemény között mi a különbség a nevén kívül?

Alapvetően van különbség. A Harmadik Ember Fesztivál egy új szemléletet akart prezentálni, ezt először a zene területén , amit az első két esemény tartott is. A Harmadik Ember: eléggé problémásan szoktam behatárolni, egy teljesen új, közösségi, kultúripar ellenes, a mai kor renitens ellen véleménye. Az ember aki nem tárgy, szimpla felhasználó, hanem az események totális résztvevője, ez egy társadalmi kép, vízió, létfilozófia kérdés: Ki az előadó? Ki a néző? Ki kit figyel? Ki miért van jelen, lép fel, a felelősség kit illet? Egyértelmű válaszok nincsenek, illeszkedések vannak, és mindig helyzet függő a végeredmény, ha persze történik végkifejlettség. Ezt részben sikerült, inkább mondanám egységében felemásan sikerült megvalósítani. A NEMBÁJ! antiszociális címkézésű neve pimaszság, mert bulldozerként akart közlekedni. Indusztriális, experimental? Van-e határ. Nincs. Mára már nincs. Manapság minden szintetikus, minden egymásba hulló.   Mint kiderült- az indusztriális zene egy kor alakzata volt, mint társadalmi ötvözet, tükör, patológia,  a 80-as évek egyre gyorsulóbb ipar amorfizálodását fejezte ki, az ember önmagától való eltávolodását, az elidegenülést önmagától, életétől, vágyaitól, közegétől, géppé silányítva életét, termelő erővé,  élete központi értelem megsemmisült ezáltal, ezt akkoriban erősen prezentálta a Laibach, Neubauten, TesDept szentháromsága,  mára ez már világos, de az is, a posztindusztrialitást formalizmusa: üres, nem tud újat mondani, diverzáns, önmaga diaverziója : diverzicáiója . Mára egy olyan összetett tartalom mint a 80-as évek mozgalmai tettek le a térben  .elképzelhetetlen. A digitális kultúra mindent felülírt, és ezzel  az új aspektussal általában az alkotók nagy része nem tud mit kezdeni. -  A Harmadik Ember , már nem is számolom mennyi volt, átrendeződött egy összművészeti aktussá . A két esemény közti különbség a az egyéb művészeti ágazatok bevonása, ami a Harmadik Emberre inkább vonatkozik . A NEMBÁJ - ra ez kevésbé volt mondható el - itt a zene a lényegesebb.  De már ez is változott. 

 - Az utolsó NEMBÁJ! Fesztivál elég régen volt. Milyen megfontolásból fogsz bele újra?

Miért most? Nem tudom, igazából a tököm tele van ami körülvesz és ez egy ilyen derbi, mivel mindent egyedül csinálok, csináltam, igy lehetek önkényes: mára a lepusztultság a divat, a hal a polcon, az akváriumban a könyv stb., nem tudom miért most, annyit tudok unom ami körülvesz. Megmondom őszintén ha körbe nézek milyen cuccok, esték vannak, néha szomorkodók, ennyi bénázást, önfényezést, semmi pofázást. Öröm nézni - ezt most gúnyosan mondom - mennyire tudatlanok vagyunk, szemtelenül csak tagadások. Semmi több. És ez ciki, üres, amolyan mamlaszság. És nem adtam választ, mert a válasz ez a sok - sok gubanc, csavar, nem álmodozok hogy lehet valamin is változtatni. Mikor belekezdtem ebbe történetbe egy eszme vezetett ..

 - Érzékelsz-e változást a járvány utáni időszakban a zenekarok hozzáállásában, zenéjében. Amennyiben igen, a befolyásolja-e a fellépők kiválasztását.

Jó kérdés, magasra dobtad a labdát, simán tenyeressel le lehetne ütni : látok persze, leginkább negatívumokat, de azért ami jót látok ezeket be fedik . Van a fejemben egy megfogalmazás, kiket akarok meginvitálni, persze ez kettőn áll, tehát hogy elfogadja az illető vagy tesz rá, ennyi, most már jobban odafigyelek - pedig négy év nem csináltam semmit, vagyis a Flex- Flexet az Aurórában - és többeket figyelek hallgatok. Változtam? Igen. 

421306893_756719515846435_84534428753204938_n.jpg

- Szerinted művészeti szempontól a COVID és az utána lévő jelenlegi időszak változtatott-e akár az alkotók, akár a közönség hozzáállásán, nyitottságán?

A járvány helyzet mindent átírt, szükségszerűbbé vált minden, de rövidebb is, tömörebb, az idő fontosabb lett, miközben mindenki szarik bele mi történt, vagy legalábbis a többség. Milyen tragédiák, a világ maga hullott darabokra szét. És szinte felkínálta nekünk önmagát, változunk, de mi tettünk rá. Leszerepeltünk, mint morális - értelemmel ellátott faj. És ez az élet minden területére kihat, a menekülés, mert azért nagyon megtanultuk a leckét vagy legalábbis a félelmet. Így a jelennek élünk, közben a bolygónk szétesik miattunk.  

Mind a hallgatók, mind a fellépők: bulizni akarnak, de a bulinak is van egy tartalmisága, ma nincs, szimpla időkitöltés, de az is a felszínen, közben merev részegen is szelfizel, még szerencse, hogy a színházakba illik leülni, mert már necces minden alapszabály. A pofán rúgás korát éljük, a szemlélődés lenullázódott, ki dugta a fejét a Sátán.

- Az április fesztivál helyszínét mi alapján választottad?

A helyszín kiválasztása nem csak rajtam múlik, de mivel Budapesten kevés az idevágó terep igy szinte kiszámolósdi van bennem. A Három Holló már bizonyította milyen jó, nekem legalábbis igen, a Mersz meg most alapból jött Laci (Tricepsz régi barát, régi közös históriánk van) de ez legyen meglepetés még. 

- Kiket tervezel fellépőként meghívni? Illetve Rád jellemző volt az is, hogy nem csak a zene kapott szerepet az eseményeken, hanem az irodalom és a képzőművészet is. Mos is tervezel hasonlót?

Egy biztos a Naqoy. A többi fellépőn most rugózik a kobakom.  Már többen is jelezték szándékukat, Oly Mayne, Bolcsó Bálint , Kitzinger Gábor : A BolcsóMayneKitzinger  ambient-experimentális audiovizuális improvizációs trió. NoisesCulpror, Sipos Robi, jó pár külföldi banda, előadó és még mondanám, nem titkolózni akarok, az vicces lenne , de még tervezés alatt ki - mikor melyik napon  És a jó sors összeismertet Horváth Misivel, aki experimentális filmben utazik , az élete és kémiája, felkértem  a két napra hozzon létre egy experimentális film fesztivált. Örömmel vette. Én meg pláne. 

- Mire számíthat, aki ellátogat a NEMBÁJ! mindkét napjára?

Tömörségre. Időbeliségre . Felkavaró élményekre. Remélem minden meg fog történni amit kigondolunk , és az is ami még hozzá tud tenni az eseményekhez tudtunkon kívül! Ez pedig a valós megélés, élmény. 

- Van valami amit még fontosnak tartasz elmondani?

Aki tud segítséget nyújtani a reklámozásban jelezze vagy tegye, a nullából építkezünk,  akik pedig, és ez nagy-nagy kérés, 1 vagy 2 napra vendégül tudja látni  külföldi fellépőinket, barátainkat  lépjen velem kapcsolatba. Természetesen minden kiadás én állok. Előre is köszönöm!  

Esemény: https://www.facebook.com/profile.php?id=100057500588908

Címkék: Egyebek