Harmadik Ember Fesztivál 2020 .11. 20 - 21. - Levél interjú Baki Imre szervezővel

Mostanában semmi sem biztos, de azért készül mindenki valamire. A 2020. november 20-21-ére tervezett Harmadik Ember Fesztivállal kapcsolatban tettem fel kérdéseket emailben, az esemény szervezőjének Baki Imrének. 

 harmadik_ember_fesztival_2014_r33_flyer_1_1.jpg

Az első Harmadik Ember Fesztiválon részt vettem, ami igen erős felhozatalú volt. Viszont a nézőszámok nem igazolták vissza, ha jól tudom. Ennek ellenére újra és újra megszervezed. Pontosan hányadik Harmadik Ember  Fesztivál lesz? Mire utal a neve?

- Ez a nyolcadik Harmadik Ember Fesztivál ami megrendezésre kerül. Jó kis kalandok voltak az eddigiek is. Kudarcokkal, sok élménnyel, elevenséggel. A "harmadik ember" egy utalás, reakcionista metafora, ami a fennálló tőke által atomizált, elhidegült, önmagától is eltávolodott egyénre, civilizációra reflektál.  A harmadik: egy új, de alapvetően ősi szemlélet, ami a közösségek valós, nem manipulált, nem kizsákmányolt, cellába zárt egységét akarja kifejezni. A kezdeményező, haladó, kísérletező, valós alapokra építő, nem ipar kultúrát kiszolgálni akaró, hanem alapvetésében: megmondó, megalkuvásokat eltörlő alkotó ember fogalmát, létezésének jogosultságát, szükségszerűségét próbálja megfogalmazni.

Mi motivál arra, hogy egy ennyire réteg műfajnak tematikus rendezvényeket hozz össze?

 - Elsősorban: a művészet alkotások, produktumok amik szerintem nem árcédulák. A mindenkori manipulált, kiüresített kultúripar engem személyesen meg botránkoztat, szégyennek érzem, kudarcnak. Ezzel nem azt akarom sugallni, hogy egy adott alkotásért, produktumért  az alkotó ne jusson jogos pénzéhez, Isten ments!

Főleg a mai korban, amikor a művészet le van gyalázva. Nem az üzemmódba állított kultúra még ha  gáz kimondani, én is, te is, ők is nyakig benne vagyunk ebben az elfajzásban, felzabáljuk alkotásainkat. Nos mindezekhez, mint ellen energia nálam hozzá csatlakozik egyértelműen az élő, eleven, kísérletező szándék és a  produktumok fókuszba állítása, szeretete, mert számomra: ez a létezésem is, hogy még élek, gondolkozom, érzek és mindez erősen közrejátszik. Motivál a közös érzés, élmény, például a szervezésben 2 - 3 évig részt vett, a konceptuális ágazatok szervezésében Syporca Whandalt. Sokat melózott ezeken, mellette két munkahelyen melózott. Mára érdekes a covid megjelenése alatt, eltávolodtunk, kiszállt, alapvetően már másfelé jár, figyel. Mást gondol sok mindenről már mint korábban, tehetséges alkotó. Most ezen a síkon hajózik és mint tudjuk idehaza a művész élete, hogy valaki elismert legyen,  ne adj isten megélni tudjon alkotásai folyamataiból, az hegyeket megmozgató munka, így megint én szervezem az egész eseményt, minden velejárójával.

Mi alapján választod ki a fellépőket vagy előadókat?

 - Szelektálás? Már ha van, csak is azért, mert az esemény tartalmát veszem figyelembe, ennyi! Lehet bármekkora neved, kicsi, nagy: mellékes. Egyértelmű legyen. Mondok egy vicces, de szélsőséges példát, ha valaki country zenét játszik és ezzel keresne meg, de piszkosul újragondolva nyomja a countryt és én dobok egy vizesnyolcast tőle, nincs mese: igen. Én nem vagyok merev, dogmatikus, elitista, bárki megkereshet,  de egyet vegyen figyelembe a jellegét az eseménynek.

94740002_1857113171099704_6913725718136356864_n.jpg

Van egy másik fesztivál a Nem Báj!, ami Te neved alatt fut.  Ami a pandémiás helyzet miatt, ugyan  elmaradt idén tavasszal. Mégis mi a különbség a két rendezvény között?

 - A Nembáj! az experimentalis, industrialis zenékre fókuszál. Igaz indusztriális zenekar idehaza, a szó valós értelmében nagyon kevés van, én kettőt ismerek: a Lyuhász Lyácintot és a Rosinfluxot, az összes többiben mint elem van részt a zenéjükben. Tehát a Nembáj! ezeknek a zenéknek ad terepet. A Harmadik Ember  ennél sokkal tágabb, meg eleve, pár éve már koncentrátumában összművészeti.

Mikor lennél elégedett az általad szervezett programokkal kapcsolatban. Egyáltalán foglalkozol-e nézőszámmal vagy a visszajelzésekkel?

- Mindenki szeretné, minél több emberhez eljuttatni produktumait. Minden szervező szeretne minél több embert, hogy jöjjön, de hát a Harmadik Ember, legyünk őszinték specifikus valami. Így elégedett akkor vagyok, ha látom az előadókon, a látogatókon, hogy ez fontos, örömöt okoz, felszabadít, együtt utazunk, és persze akkor is, ha holnap marad kenyérre és kávéra, cigire. Maga a védjegy vagy a valaki vagyok totál letudom, érdektelen. Ki vagyok én? Hogy ettől bumm: Én vagyok az! Vérciki lenne ez számomra, de nem is vagyok képmutató, azért néha jól esik egy vállveregetés, tekintet, mosoly: "Kösz öreg, jól csinálod!" Ennyi, kész. A másik ha én tető alá hozok valamit, nem kis meló, semmi gond. A terepen is vért pisálok, semmi gond, az már gond, ha nem lehetek nézője, behívottja a történésekbe.

A járványhelyzet miatt, eléggé rizikós a nagy rendezvényt létrehozni. Mégis mi motivál Téged vagy kik?

- COVID-19... hát ... annyit tudok mondani, a tavaszi elmaradt Nembáj! után, reménykedek, hogy lesz Harmadik Ember. De ez az egész minden téren, területen az életben: katasztrófa, közös kudarcunk...

A 2020. novemberére tervezett Harmadik Ember Fesztivállal kapcsolatosan megtudnál-e osztani információkat az olvasókkal? Hogy állsz a szervezéssel?

 - Neveket tudok mondani ,részletesebben az eseményben: mindenkiről lesz bemutató szöveg. Tehát az eddigiek akik biztosak :  Bolcsó Bálint - Oli Mayne - Kitzinger Gábor (visual), Band In The Pit, Arkas , Korgoth, Naqoy, Jenni Hgrrn, Tóth Kinga. Kiállítók: Erdődy Kristóf. B.A.Dickinson, de még folynak a beszélgetések itthoni formációkkal. Sok külföldi baráttal már letudtuk, hogy nem fog menni: ott igen, akkor. Folyamatban voltak az egyeztetések továbbá: Ted Milton & Blurt-el (ők a Nembájnál! elmaradtak), The Residents, Hypnodrone - Ensemble (berlini avantgárd szupercsapat: Eric Ouach, Aidan Baker és még tovább 3 dobossal és további bizarr felállásában) de a Covid mindent felülír ...

121151950_3994949037198183_7562654413212700585_n.jpg

Címkék: Egyebek