Takács Tibor: Botrányt akarunk!

(2021.Jaffa Kiadó)

bot.jpgGyanítom, hogy sok mindenkihez eljutott ennek a könyvnek a megjelenése. Sőt, sokan olvasták is, mert a nyáron már kapható volt. Mivel elolvastam én is,  gondoltam mégis csak írok róla valamiféle saját benyomást. A Botrányt akarunk! nem egy "CPg könyv", hanem a zenekarral kapcsolatos sajtó megjelenések és bírósági ügyükön keresztül mutatja be a '80-as évek szocialista Magyarországának  a szubkulturális műfajokhoz való hozzáállását. Főleg a sajtóét és az Állambiztonságét. Azon belül is leginkább a punk zenéhez, a magyar punk zenekarokhoz , punkok - akik egy nem nagy létszámú közösség voltak akkor -  megjelenéséről, figyeltetéséről és az általuk kiváltott reakciókból szemléz. Persze becsúsznak az új hullámos zenekarok is a megfigyeltek közzé. Azt gondoltam, hogy több az Állambiztonság iratiból való fotókópia is lesz benne. Nincsenek benne, ami annak fényében érthető, hogy ezek korábbi kötetekben megjelentek már.

Aki utóbbi jobban érdekel, annak ajánlom Szőnyei Tamás: Nyilvántartottak és Sebők János: Rock a vasfüggöny mögött című könyveit. A két említett szerző nevébe ebben az könyvben is elég sokszor belefuthatunk nem véletlenül. Sőt még elég sok olyan névbe, ami derenghet, meg olyanok is akiké egyáltalán nem. Utóbbiaknak érdemes utána nézni, hogy elhelyezhető legyen a pozíciójuk.

Aki a zenekar történetére kíváncsi, annak a Privát Rocktörténet című TV-s sorozat zenekarral foglalkozó részét ajánlom. Plusz, Kövessy Róbert remek Pol Pot megye punkjai című dokumentumfilmjét is érdemes megnézni.

A könyv érdekessége számomra nem a CPg története, hanem az azon keresztül bemutatott konspirációk és a sajtó megjelenések folyamata. A magam részéről én ez első két fejezetet élveztem leginkább, mert az sajtódokumentumok elemzése alapján épül fel. Felvezetésnek Erdős Péter a Magyar Hanglemezgyártó Vállalat vezetőjének  Felszólalás a szennyhullám ügyében című 1983-as cikkérre építve kerül körbejárásra a téma. Kiderül később, hogy nem ez a cikk volt az első, ami a magyar punkmozgalmat, az új hullámot is megpróbálta "reflektorfénybe" állítani. Mondjuk vicces, amikor az egyik ügynök, például az R-Go-t, mint punk zenekart említi. Nagyon érdekesek, egyben idegesítőek is ezeknek az idézett írásoknak a  tartalmi torzításai és negatív kontextusba állítása a műfajnak és a zenekaroknak. Mai fejjel egyszerűen leírható: gyűlölet kampány cikkek ezek a tényszerűségtől sokszor nagyon távol  és csak a negatív dolgokat kiemelve. A könyv olvasása előtt valahogy nem derült ki számomra, hogy a sajtó ugyan nem nagy terjedelmekben, de már foglalkozott Erdős doktor cikke előtt is az új zenei irányzatokkal, a zenekarokkal és a divattal. Az Állambiztonság szerepéről, főleg a fent említett két könyv tanulmányozása után biztosabb tudásom volt. Egyébként pozitív kicsengésű, idézett cikkeket nem igazán olvasni a könyvben. Kivéve Szőnyei Tamás, Sebők János, Haraszti Miklós, Pálinkás Szűcs Róbert írásaira való hivatkozások, amikre a reakciók az akkori sajtóban is nagyjából  ugyan ilyen, negatív reakciókat váltottak ki. 

A másik rész, ami érdekes az 1990 utáni időszak elemezése, mert ott is volt még zavar a fejekben rendesen. Leginkább a Mos-Oi és a CPg összemosása kapcsán. Holott a rasszista kinyilatkozásai csak az előbbi zenekarnak voltak. A CPg inkább rendszerkritikus szövegeket énekelt, amit a szerző többször kihangsúlyoz. Végre valamennyire rendbe rakja Szántó Gábor Bőrfejűek című, 1988-ban megjelent könyvének tartalmi torzításait is. Bár aki olvasta, annak szerintem már a '90-es években is átjött, hogy nagyon sok valótlanság és kitalált történet van benne. Esetleg a szereplők személye sem fedi a valóságot. Többször láttam hivatkozásként korábban szubkultúrákkal kapcsolatos dolgozatokban, de utóbbi könyvet érdemes lenne a témában teljesen elfelejteni.

A Botrányt akarunk! egy igen jól megírt tanulmány, aminek számomra egyetlen hibája, hogy sok ismétlés van benne. Még akkor is zavart, ha más szövegkörnyezethez voltak kapcsolva, ugyanazok a magyarázatok. Igaz az mellette szól, hogy aki egyáltalán nincs képben az eseményekkel, azoknak érdemes ismételni az információkat, hogy követhető legyen.  Ellenben egy nagyon jó látlelet a '80-as évek szocialista ifjúsági szubkultúráiról, az ahhoz való hozzáállásról. Plusz az is fontos, hogy a CPg történetének egy írásos formában is helyretett változata. Még akkor is, ha nem feltétlenül a zenekar történtét írja meg, bár sok mindent összerakhat az is, aki azt korábban nem ismerte a hátterét sz eseményknek. Nagyon vaskos, érdekes a Forrás és irodalom  rész a végén, azt is nagyon érdemes átböngészni. Amennyiben érdekel, akkor jó rendelést és jó olvasást!

Megrendelés: https://www.libri.hu/konyv/botranyt-akarunk.html?gclid=EAIaIQobChMIy5T93KiZ9AIVEeR3Ch1smA4XEAQYASABEgKPh_D_BwE

Címkék: Könyvek