PREMEX SOLUS - While Waking Up

(2024. Mana Mana Records)

perex.jpgNem túl régen írtam a Hideg Roncs remixekről, erre megjelenik egy másik lemez, aminek van kapcsolata azzal a lemezzel. Még pedig az, hogy a remix lemezen alkotó Nosie Sculptor az egyik tag ebben a duó formációban, a másik pedig a Rácz Mihály a Hideg Roncs tagja. A kettőjük "kalandja" ért össze most ennek az anyagnak köszönhetően. A PREMEX SOLUS-ban Rácz Mihály zongora, effektek, egyéb hangok és a Németországban élő Sipos Róbert (Noise Sculptor) - basszus, effektek, mindenféle zajok felállásban pakolta össze ezt a 11 számos lemezt. Viszont a hangszerelés olvasása után nem kell megijedni, mert ez nem egy extrém anyag, sőt. Inkább azt mondom, hogy szed elő a fejhallgatód és lépje be ebbe a "térbe", amit teremtettek.

Nem véletlenül írtam a fejhallgatót. Az egész lemez tele van olyan hangokkal, amiket teljes egészében hallani kell. Utóbbi lehet egy képzavar, mert ugyan hogyan lehetne máshogy, de a valóság az, hogy ez tényleg így van. Akkor most szétszedem miről is van szó. A szerzemények főváza alapvetően zongorából áll, ami eszméletlenül jól szól. Nem csak feljátszva és felvéve vannak, hanem utómunkák is készültek vele. Az effektezés és a "mahinálás" miatt teljesen egy koncerttermi zongora hangja szólal meg, ami még kicsit "patinás" hangzást is kapott. Ez alá, néha felé csúsznak be az egyéb hangmontázsok, hangok. Itt is korrigálnám még magam, mert nem csúsznak, hanem igen is jelen vannak. Az volt az érzésem, hogy ezek pont odavalók, a megfelelő helyen szólalnak meg. A legmeglepőbb, hogy egy pillanatra sem lett zavaró számomra a zongora és az egyéb hangok együttes megszólalása. Mik az egyéb hangok? Madárcsicsergéstől, az ipari zajokig nagyon sok minden. Bocsánat, de direkt nem fogom lelőni az összeset! 

Felvezetésnek a Hideg Roncs Arc (Face) című tételének remixelt verziója, zongorával kezdődik, de ezután a lemez nem megidézése lesz a Hideg Roncsnak, hanem egy új "entitás" bontakozik ki. Vannak két olyan felvétel, ami a megelőző szerzemény folytatása vagy tovább gondolása. Ezek a With Bird - For Bird és a Before An Imaginary Encounter és  az After An Imaginary Encounter, amelyek nagyjából folyamatban hallgathatóak, igaz a zongora téma nagyrészt nekem ugyanannak tűnt, de a "zajok, hangok" változnak bennük. Igazából rendben van, de a zongora miatt volt néha olyan érzésem, hogy ezt már hallottam.  Értem azt is, hogy a Meeting Before Waking Up aminek videója is van - lent megnézheted, nagyon rendben van -  és miért van kétszer, de nem biztos, hogy jó helyen van, mert a hosszváltozás és a zajok változtatása ellenére az volt az érzésem, mintha újra hallgattam volna. Még mielőtt tennék még két észrevételt, nekem nagyon tetszik ez a lemez. Hihetetlenül kikapcsoló és ez a zongora hangzás a zajokkal együtt valahogy teremtett egy burkot körém, főleg hogy a fejhallgató segített is abban, hogy minden mást kizárjak magam körül. Nagyon kikapcsoló és egyben van. Néha, már a többedik hallgatás után azért volt olyan érzésem főleg a dupla daloknál, hogy talán túl van zongorázva és jó lenne, ha inkább a field recordingnak lenne még egy kis tere. Persze lehetséges, hogy más hallgatónak meg pont ezektől a zongora főmotívumoktól lesz kerek az egész. Egyébként azt hiszem, hogy amennyiben egy picit rövidebb lenne az anyag, akkor semmi ilyesmi nem merült volna fel bennem. Azt meg vállalom, hogy az ilyen típusú zenékből a nagyon hosszú lemezeket nem annyira tudom teljesen befogadni, mert annyira koncentrálok rájuk, hogy eltelítenek mindennel. Utóbbit érzés szinten értem, While Waking Up meg végképp ott mozgott körülöttem, meg bennem.

Ez egy igazán nagyon  - nagyon jó, érdekes és mély anyag. Még úgyis, hogy úgy tűnhet negatívumként amit írtam, de ezek az én benyomásaim egy adott állapotban. Engem függetlenül a sok zongorától nagyon kikapcsolt és megfogott. Ráadásul ez pont olyan lemez, amit rövidebb verzióban simán megvennék fizikai formátumban is. Várom a folytatást!

 Meghallgatás, vásárlás itt: https://manamanarecords.bandcamp.com/album/while-waking-up

Fbook: https://www.facebook.com/profile.php?id=61559769881556&sk=about

Címkék: Lemezek