JARBOE - A Tulpa

(2020. Self Released)

cover_15.jpgNem ez az első anyag, amit JARBOE valamelyik lemezéről írok. Ami nem véletlen, mert folyamatosan követem az énekesnő munkáit. Persze írhatnék litániát a SWANS-al való kapcsolatáról, de azt mindenki tudja, meg az elválás óta eltelt több mint 20 év. A saját lemezei pedig legalább annyira jók és annyira különlegesek, hogy ne kelljen ezzel jönni. Ráadásul JARBOE munkáit spirituálisan és néha zeneileg is sokszor mélyebbnek, érzelmesebbnek, személyesebbnek találom már. Függetlenül attól, hogy a Swans-t is szeretem. 

Az új lemez a második megjelenése idén a művésznőnek és nem kevésbé jó, mint az előző Illusory. Az elmúlt években nem titkoltan JARBOE sokat foglalkozik a tibeti buddhizmussal és annak misztikus gyakorlataival. A 2018-s lemezén a Chöd-el (csöd - vágás), ami a The Cut of The Warrior -on jelenik meg, most pedig a tulpa szóval "köszön be". Mi a tulpa? Újramegtestesülteket, újjászületetteket hívják így Tibetben. Ennek magyar nyelven is számos irodalma van, aminek utána lehet nézni. Kézelfogatóan a tibeti buddhizmusban ilyen például Őszentsége a 14. Dalai Láma vagy a kagyü hagyományvonalon Őszentsége a XVII. Karmapa. A lemez ajánlójában  megjelenik még Alexandra  David-Neel neve is, akinek a hivatkozott könyve a Misztikusokkal és mágusokkal Tibetben magyarul is olvasható. Természetesen nem véletlenül a címe a lemeznek, az A Tulpa.  A David-Neel 1931-ben megjelent könyve is utal rá, hogy személyes koncentrációval az egyén is találhat a tudatában jeleket az újjászületésről megfelelő, mély és kitartó gyakorlatok végzésével. No de, ez az írás nem erről szól!

A lemez kilenc felvételt tartalmaz. Már az első is "varázslat" a minimalista zongoráival, a hihetetlenül atmoszférikus ének hanggal, meg a  szöveggel: "hold me / hold me / your heartbeat is my heart / you look at me / your eyes see to my soul". A második dal is hasonlóan "meztelen" darab, a mély zongorahang leütésekkel és a néha kántálásszerű énekével, majd bekúszik némi dob. Tulajdonképpen Jarboe minden lemezén a hangja is egy külön hangszer, és a háttérben megjelenő hangok egyfajta útmutatások is lehetnének a folytatás felé, akár ebben a számban is. A végén a kis tibeti kézi dob "kattanásai" is nagyon izgalmasság teszik a felvételt, majd újra dobok jönnek. A harmadik LETHE közelít egyfajta ambient szerzeményhez a hangmintáival. Amikor a hallgatásban eljutsz majd idáig, akkor teljesen biztos, hogy végig fogod hallgatni A Tulpa-t, mert egyszerűen minden hang oda bilincsel a fejhallgatóhoz, meg a saját belső teredhez, történéseidhez.

A következő CAUGHT szövege, egyértelműen a samsara-ról (létkör) és annak valós idejű megnyilatkozásáról a félelemmel való küzdelemről szól. A zene a tibeti dob a damaru hangjaira épül. A következő öt szám nem folyamatában, hanem érzés szintem csatlakozik egymásra és engem végig fogva tartott. Nagyon sok tibeti hangszer hangmintája van jelen a megszólalásban, de a főhangsúlyt a zongora és az énekesnő hangja adja. A háttérben említett tibeti hangszerek, hangok nem uralják le az a  zenei teret, amit a JARBOE felépít és ezáltal a buddhista hatások  nagyon intelligensen jelennek meg bennük, végig egyfajta kontroll alatt  "működnek". Ez nem az a lemez, amit érdemes ide - oda ugrálva a felvételek között hallgatni. Mégpedig azért nem, mert nagyon egységes és egy nagyon szép burkot von a hallgató köré. Teljesen megszünteti az időérzékelést, emiatt nekem sokkal rövidebbnek tűnt, mint fél óra. Aztán a végén még a tudatunkba énekeli: "It is our fate.". Talán azért, hogy ne legyen egyszerű elengedni és nyugodtan meditálhassunk még rajta, hogy mi is  sorsunk! Pedig meg kellene tanulni elengedni...nekem is...nehéz...neked is...

Igazán örülök ennek a megjelenésnek, mert nagyon inspiráló és mély lemez! A tiszteletem továbbra is teljes a Művésznő felé!

Letöltés, meghallgatás itt: https://jarboe1.bandcamp.com/album/a-tulpa

 web: www.thelivingjarboe.com

Címkék: Lemezek