ROME - Parlez-Vous Hate?

(2021 TRISOL)

cover_17.jpg

A luxemburgi Jérôme Reuter vezette ROME-ot szerintem elég sokan ismerik. Legalábbis azokban a körökben, ahol a neofolk, post-industrial műfajok szerelmesei találkoznak. Főleg azért, mert a sorolt stílusok rajongói 2006 óta, folyamatosan "kapnak" Jérôme munkáiból. Plusz azt hiszem, hogy jelenleg a neofolk műfaj 10 legismertebb zenekara között biztosan ott van a ROME. A Parlez-Vous Hate? a sokadik nagylemez, ami ezen név alatt jelenik meg. Bevallom, egy ideje nem követem a kiadványait, mert valahogy a folyamatos felvétel megjelenései miatt, elvesztettem az érdeklődésem irántuk. Az elmúlt hetekben találkoztam az új anyag megjelenésével, és valahogy elkezdett érdekelni. Plusz az időjárás, a korlátozások, meg a hangulatom miatt is, valamiért késztetést éreztem, hogy megismerjem az új lemez számait.

 

A borító több nyomdai formában, pontosabban színben jelent meg, ami attól függ, hogy melyik fizikai verziót vásárolja meg a hallgató. Nekem egyébként tetszik mindegyik színben. A lemez 12 új dalt tartalmaz, pont élvezhető hosszúságban. A felvezető 25 másodperces darab után, egyből a címadó  dal jön, ami elég energikus és igen csak jó indítás a lemezhez. Amiben ahogy már megszokott, nem csak az akusztikus gitárok szólnak, hanem elektromos gitárok és egyéb hangszerek is. A következő Born in the E.U. vicces, mert egyértelmű kiszólás a Springsteen szám felé, bár ez azért más, teljesen más. Szóval ez nem egy feldolgozás. A hármas Death for Above egy nagyon kellemes és fülbemászó dal, amiben ráadásul vannak női vokálok. Nagyon jó dal, és itt már totál megfogalmazódott bennem, hogy ennek a cuccnak nem sok köze van a hagyományos neofolkhoz. Ugyan a szövegek, kicsit borongósak, de egy ez is teljesen populáris dal. Az egyik legjobb a lemezen. A negyedik, Panzerschokolade viszont egy nagyon jó vissza kanyarodás egy kicsit a martial-industrialhoz, aminek egyébként a videoklipje is ezt a hangulatot hozza. Ez egy teljesen más szerzemény, mint az előzőek, de nagyon - nagyon erős.

 Az ezt váltó Der Adler Taght kein Lied, egy akusztikus darab, némi szinti háttérkísérettel. Valamiért az In Gowan Ring-et is eszembe juttatta róla, ez inkább egy folkos darab, mint neofolk, de pont azért tetszett, mert az első daltól teljesen különbözik. 

Ismét egy akusztikus gitárokkal vezetett szám jön, de ebben szólnak az üst dobok és a szól a háttérben egy elektromos gitár is. Ez is egy balladisztikusabb felvétel, a közepén egy nagyon jó és fegyelmezett trombitával, a végén tangóharmonikával. ez is egy nagyon szép és jó szerkezetű felvétel. Nekem nagyon tetszett. A váltás a Farel Agents is egy eléggé befelé tekintő darab, nagyon jó dobokkal és az egész hangulata egyfajta merengés, a háttérben erős megszólalású hangmintákkal. Ez is megint teljesen más érzéseket hozott be nálam, mint a többi dal és nagyon éreztem. Ezt többször is meghallgattam újra, a lemez első végig hallgatása után. Talán nekem ez a kedvenc számom a lemezről.

A kilencedik szám, a You Owe Me A Whole megint egy kicsit tempósabb felvétel, több hangszerrel, amiről meg a Spiritual Front ugrott be, bár nem akarom ezeket a csoportokat összehasonlítgatni. Ez is egy nagyon jó hangulatú dal, és olyan "fejben maradó" refrénnel bír. Az ez követő Blood For All-ban is ez a gitáros, merengős, ablakon lecsorgó esőcseppes hangulatú maradt meg nálam. Ez is egy megérintő darab, nagyon jó arányokkal, piszok jól megjegyezhető refrénnel. A tizenegyes Alesia, az utóbbi két dal hangulatát hozza, amiket egybe is lehetne kötni, mert egy csokorba való "dalgyűjtemény". 

A záró Fort Nera egy zaj, hangkollázs, ami nagyon szépen keretbe helyezi a teljes játékidőt. A ROME új albuma nekem nagyon tetszett, mert úgy fogott meg, hogy teljesen nem fordított be, de hozott fel bennem érzéseket. Lehetséges, hogy a neofolk címkézés nem megfelelő rá, de azért mégis csak ebből a vonalból (is) táplálkozik. Ez egy nem nehéz anyag, de van mélysége, ereje és vannak benne érzések. Aki idegenkedik a neofolk bandák hűvösségétől, de szereti az akusztikusabb dolgokat, azokat amik még "határozottak" is mellé, annak nagyon ajánlom. Ajánlom, mert könnyen hallgatható, néhol egész populáris, de többet ad egy átlag pop zenénél.

Vívódtam a megrendelésén, mert elég izmos ára van, de szépen lassan annyira beleszerettem, hogy ráveszem magam. Egyébként is szép lassan szoktam mindenbe, vagy valakibe beleszeretni. Kiszeretni meg annál nehezebben, még ha néha azt is gondolom, hogy már "sikerült".

 Fbook: https://www.facebook.com/romeproject

 Rendelés itt: https://fantotal.de/en/band/rome?fbclid=IwAR02qR3h21jSx-bA36uo8-YSk-9lJQrm9JtHmtT7-Nexw_VLtWi2IWvWl-M

 

Címkék: Lemezek