LUSH WORKER - Immunosuspresion/Precher/Cygnus/Consort

(2021. Cruel Nature Records)

lushw.jpg

Szokatlan, darabolt című lemez ez, ami nem is egy lemez, hanem négy és egy kazetta megjelenés. Ami a legkülönlegesebb, hogy dupla kazi formulában jött ki, amilyet vagy 15 -20 éve nem hallottam. Az angol LUSH WORKER egy MIKE VEST nevű fazon egyik projektje. Az egyik,  mert van még mellette vagy négy zenekar amiben játszik, amit leírhatnék okosan, hogy mik ezek, de nem fogom, mert életemben nem hallottam róluk. Szóval, ezzel az anyaggal bármit is párhuzamba állítani amúgy sem tudnék. Mindenesetre, ha valaki végig szeretné tolni ezt a megjelenést, akkor kell hozzá legalább két óra szabadidő, meg a gitáreffektezés szeretete.

A Cruel Nature Records tulajdonképpen két kazettára felpakolta Mike 2019 és 2020-ban készült négy lemezét. Amik darabokban nem ilyen hosszúak egyébként. Persze vannak rajta 10 - 20 perces tételek, de ez így a négy anyag együttese kiteszi a két órás játékidőt bőven. Kell hozzá több neki futás, hogy végig menjen, mert ugyan nagyon izgalmas szerzemények vannak rajta. Ja, hogy milyen stílusban? Post-rock, noise-rock, drone, nekem kicsi shoegaze is beköszönt. Több minden vegyítve benne van a zenéjében ezekből a műfajokból. Az első Rapid Brand, nekem például teljesen olyan shoegaze, post-rock keverék,  minimál dobbal. Viszont a második Reduce, meg már egy teljesen egy darab gitárral, effektezés készült drone felé hajló tíz perc.  A harmadik Power Relic, meg valami stoneres, zajos valami.

 A negyedik Hb1c, meg leginkább post-rockszerű tétel, delaykkel, kórussal ilyesmivel és megint csak  egy darab gitárral.

mvest.jpg

Hogy még változatosabb legyen, az ötös számú Zudan, meg pszichedelikus - rock leginkább, a monotonitásával, meg a wah-wah pedálos, effektezett gitárjaival. Csak úgy mondom, hogy ennek a szerzeménynek a vége már az 50 percet rugdalja, és még van hátra 7 szám. A következő Suz, szintén egy gitáros kísérletezés majdnem 10 percben. Egyébként eléggé el lehet tőle szállni. 

Itt van az a pont, ahol érdemes külön venni a "lemezt". Még pedig azért, mert ez a rész, hét számmal már leginkább gitárok és effektezésük "tömegét" hozza magával. Nekem leginkább  könnyített drone - post-rock között egyensúlyozó felvételeknek tűnnek. Nem tűnnek, mert azok, legalább is szerintem. Mindenesetre annyit azért árnyalnék, hogy más hangszerek nem is jelenek meg, szóval a post-rockozást, nem a hagyományos értelemben kell érteni. Ennek ellenére nagyon jól belesikerült ragadnom egy esős szombat délutánra.

A záró Unfollower-ben van némi ütőhangszer, de szerintem az is program, meg talán egy kicsit "megkarcolja" a hallgatót, így a végére, de  jó záró szám. Függetlenül attól, hogy az eredeti Consort-on is ez az utolsó felvétel, nem új koncepció az egységesített lemezek lekerekítéséhez.

 A LUSH WORKER négy lemezének "összepakolása" elég hosszú egyben, de lehet darabokban is letölteni, vagy meghallgatni a bandcamp-en. Talán akinek ez a fajta effektbuherálás, meg hangzás hosszú ideig  unalmas, annak a szétszedett hallgatás az ajánlottabb, darabokban. Azok akik meg vissza - visszatérnének rá, esetleg ugrálnának a számok között, így is megfelelő.  Persze lehetséges, hogy kazettán cserélgetni meg még izgalmasabb lehet. Mindenesetre a gitár effektezések és a hangulatok engem meggyőztek, hogy érdekes dolgokat csinál ez a MIKE VEST.

Bandcamp kiadó, rendelés, letöltés: https://cruelnaturerecordings.bandcamp.com/album/immunosuppression-preacher-cygnus-consort

Mike Vest bandcamp: https://visualvolume-mikevest.bandcamp.com/

Címkék: Lemezek