FTR - Vicky Vivid Experience

(2022. IcyCold Records)

a0588851972_10.jpgA Párizsban működő FTR-t nem ismertem eddig, de mivel a kiadó körüli zenekarokat figyelgetem így találtam meg Őket. A zenekar 2013-ban alakult és Future néven kezdte a működését. A Vicky Vivid Experience a harmadik teljes lemezanyaguk, az előző 2019-ben jelent meg. A trió felállás zenéjét hogy hová lehet kötni, azt hiszem aki ismeri az IcyCold kiadványait, gyorsan be is lövi magának. Azért ez nem annyira egyszerű, mert úgy jó ez a lemez, hogy erős kapcsolódások vannak benne más bandákhoz. Legalábbis nálam egyből bevillantak, pedig nem is néztem utána az elsőhallgatás után sem, más ismertetőknek. Ezeket a kapcsolódást meg a posztban úgyis leírom.

A zenekar 2019 után jelentkezett új lemezzel, ami 10 dalt tartalmaz. A trió felállás tagjai: Yann Canevet - basszus, ének, Pauline CP – billentyűk, programok és Brice Delourmel – gitár, programok. A felállásból kitalálható, hogy programozott alapokra írt szerzeményekről van szó. Amik valahol a cold-wave, post-punk vonalon mozognak, de ez nem azt jelenti, hogy a gitárok is ezt követnék. Azok inkább a shoegaze felé húznak, meg kicsit a zajosabb terek felé is. Egyébként vannak olyan trackek, amik magukban is megállnák a helyüket gitár nélkül, valami wave buliban is. Ilyen a ReasonFall Fall és a Have Your Ever is. Mindhárom nagyon jó alapokra van építve. Egyébként engem a Reason kapott el elsőre. Az énekről és valahol a gitárról is sokszor a The Jesus and the Mary Chain jutott eszembe. Az énekről teljesen egyébként az említett angol banda, de egyáltalán nem volt zavaró. A gitárosok nagyon sok effektet használnak, de nem akkordozásra hanem zajokra, elszállásokra, új zenei rétegek behozatalára. A lemezt egyébként az A Place To Bury Strangers lemezeket maszterelő Bob de Witt egyengette hangzásilag. Szóval azért az utóbbi banda is bevillant, igaz az FTR-ben nem annyira hangosak és kiemelkedők a gitárok szerencsére. Sokkal jobban megmarad az egyensúlyozás emiatt, a post-punk és a shoegaze között szerencsére. Én nem találtam olyan dalt, amiben ne lett volna valami érdekesség. Volt ahol hangzásban, volt ahol hangulatban fogott meg valami. A Mary Chain-es ének azért eléggé meghatározó, de engem ez sem zavart. Több nagyon jó dal van, mint az említett Have You Ever vagy a címadó Vicky Vivid Experience. Szerencse, hogy a műfaj kliséibe nem fullad bele a lemez, hanem mindig hoznak valami újat. Főleg úgy sikerül, hogy a programozott alapok nem egy kaptafára készültek és már azok is változatosságot hoznak. Meg ugye a gitárok sem unalmasak. A záró Somewhere a maga 7 percével meg egy igazi zajos, ködös, elszállós záró akkord ahhoz, hogy újra a lejátszóba kerüljön az album.

Nekem a The Jesus and the Mary Chain, APTBS kapaszkodók ellenére is nagyon tetszett ez a lemez, mert jó kis ötvözet a shoegaze, cold-wave, post-punk egyensúlyozásban. Nagyon arányoask és a gitárok jó, szokatlan helyzeteket teremtenek hallgatás közben. Az is pozitívum, hogy nem kiszámítható milyen lesza következő dal. Érdemes meghallgatni a teljes lemez! Egyébként maga a fizikai LP nem drága, csak sajna a posta majdnem annyi, mint a lemezé. 

 Bandcamp: https://futurebandclub.bandcamp.com/album/vicky-vivid-experience-lp

Fbook: https://www.facebook.com/Futurebandclub

Címkék: Lemezek