WHITE STAINS - Singleminded Dualisms (Wooden BOXSET CD)

(2023. Zoharum)

wstains.jpgCsak gyanítom, hogy talán csak egy - két olvasó kapja fel a fejét a zenekar nevére. Leginkább azért, mert a svéd WHITE STAINS soha sem volt valamiért a fősodorban. Mondjuk érthető is hogy miért emlékeznek kevesen, mert azért a klasszikus dolgaik olyan 30 évvel ezelőtt jelentek meg. Talán néhányan a PSYCHIC TV-vel közös - igazából Genesis P - Orridge és Paula P - Orridge vett részt rajta -, stockholmi koncert album miatt emlékezhetnek rájuk. Szóval nem mai a zenekar, és ez az album sem. A Singleminded Dualisms egy összefoglaló "újrakiadás", ami a zenekar 1988 -1989-ben készült felvételeit tartalmazza.  

A kiadvány a kiváló lengyel kiadó a Zoharum gondozásában jelent meg, limitált példányban. A lemez az említett időszak kislemezeit, számait tartalmazza amik 7" vagy 12" lemezeken jelentek meg abban az időben. Nagyjából a zenekar indulásának legelején felvett korai dalokat tartalmazza. Vannak olyan számok rajta, amik akkor vinyl kislemezen csak 93 példányban jelentek meg. Ez a gyűjtemény fizikai formátumban most jelent meg először, igaz digitálisan 2019-ben már elérhető volt.

A White Stains egy Aliester Crowley verses kötet címe, így szerintem nem nagy megfejtés, hogy okkult, misztikus, spirituális dolgokkal is foglalkoztak a tagok. Bár azt hiszem ez ennél kicsit bonyolultabb dolog volt náluk. A zenekar kezdetben duóként működött, majd trió és újból duó lett.  Az alapítója Carl Abrahamsson, ő kezdett ezen a néven először dolgozni, majd hozzá csatlakozott Peter Bergstrandh, végül Thomas Tibert.  Nagyon érdekes anyag, mert érződik a kísérletezés és az útkeresés bennük és amiatt nehezen köthető bármilyen stílushoz határozottan. Vagy 25 évvel ezelőtt hallottam ezek közül a számok közül néhányat és akkor is nagyon bejöttek, mert éreztem bennük valamit. Aztán kézen - közön eltűnt a kazi és nem tudtam megszerezni újra őket. Persze az internetnek köszönhetően digitálisan megtaláltam néhányat, de ez így egyben összegyűjtve egy nagyon szép kiadvány lett. Persze a zenekar ezután érlelődött tovább, majd az egyik csúcspontjuk a PSYCHIC TV-vel közös 1990-es koncertje volt. Ezt követően még csináltak lemezeket, de később az  experimental - elektronikus ambient felé kalandoztak, akkor már ketten Thomas TIbert-el és más néven készítettek lemezeket, felvételeket. Sajnos Thomas Tibert 2022-ben elhunyt, így szerintem szép tisztelgés ez az exkluzív kiadvány az emlékének is. 

A mostani megjelenés 300 darab CD-t és 50 kézzel számozott fadobozos boxset-et takar. 

Meghallgatás itt: https://zoharum.bandcamp.com/album/singleminded-dualisms

Rendelés itt: https://alchembria.pl/en/music-cd-vinyl-mc/5749-white-stains-singleminded-dualisms-1988-1989-wooden-boxset-cd-pre-order.html

Címkék: Lemezek