PSYCHIC TV & WHITE STAINS - At Stockholm

)2023. Highbrow Lowlife)

ptv_2.jpgNem szeretném a blogot nosztalgia oldallá tenni,  viszont olyan megjelenések jönnek mostanában, amik szerintem fontosak a múltból. Legalábbis nekem azok és ma is időtállók. Szerintem fontos az is, hogy ha valaki érdeklődik ezen zenék múltja iránt, talán jó ha magyarul is van róla valami. Korábban írtam egy posztot a svéd WHITE STAINS korai dalainak megjelenéséről, ahol említettem ezt a lemezt. Erre mi történik? Ez. Kikerül a bandcamp-re. Igaz digitális formátumról beszélünk jelenleg, de csodálkoznék ha nem lenne egy újranyomásos fizikai is hamarosan. Akkor még néhány mondat az At Stockholm-ról.

A Psychic TV-nek több korszaka volt, amikor ez a felvétel készült. Genesis P-Orridge akkori feleségével Paula P-Orridge volt a PTV nagyjából és ekkor már javában elektronikus hangszerekkel kísérleteztek jobban. Ezt a lemezt azt említett WHITE STAINS tagjaival készítették. Tulajdonképpen a zenei alap szinte teljesen a svéd duó munkája, az akkori elektronikai hangszerparkot remekül, de nem kommerszen használva. Paula elszállt, pszichedelikus hangokat pakolt a Genesis hangja  alá szalagról és egyéb hangmintákból. Ezt egyfajta "spoken word" lemeznek is tekinthető, mert Genesis ezen a saját verseit mondja el. Kivéve egyet, ami Aleister Crowley At Stockholm című verse, ami a lemez címadását is adta. Ráadásul a felvétel is a svéd fővárosban készültek 1989-ben.  (P-Orridge-ék kapcsolódása Crowleyhoz, meg az Ordo Templi Orientis-hez (O.T.O.) azt hiszem eléggé ismert az ebből az időszakból.) Nagyon utaztató lemez, ráadásul a szövegmondás is nagyon  jól illeszkedik ehhez az ambientes elektronikához. 

ptv2_1.jpg

Furcsa, hogy ezen az oldalon egyben van fenn az anyag, miközben a leírásában a zenei elválasztások be vannak indexálva. Mondjuk végül is mindegy. Tömény egy óra, de megéri időt szakítani rá. Nagyon jó lenne, ha megjelenne újra, mert ez tényleg egy kordokumentuma a két zenei csoportnak,  és a kísérletezősebb elektro-ambient-nek  is. 

Címkék: Lemezek