FOTOCRIME - Accelerated

(2023. Artoffact Records)

foto.jpgValahogy nálam a Ryan Peterson vezette FOTOCRIME nem tud mellé lőni. Itt az új nagylemez és megint nagyon egyben és rendben van. Olyan dark-wave, dark-popot pakoltak össze megint, hogy élvezet volt  hallgatni mind a 10 számot. Néhányszor láttam élőben és soha sem okozott csalódást. Szerencsére így a COVID után talált  két társat az ötletei formába öntésére újra Nick Thieneman gitáros és Will Allard basszusgitáros személyében. Pontosabban nem talált, mert már játszottak korábban is együtt csak most fixálódott a zenekari tagság. Az utóbbi két úr, ahogy a zenekar vezetője is több hangszeren is játszik az albumon. Ez a lemez is marha jól szól és olyan dark-wave-t játszanak, ami nem nehéz, de nagyon üdítő. Attól az, hogy nagyon jól van mindenféle elektronikus hangokkal színezve és mégsem másolata valaminek a '80-as évekből egyértelműen, de "rákacsintanak" rendesen arra az időszakra is.

A kezdő On th Edge Of The Light már eleve egy slágeres darab, jól megjegyezhető dallamával és hangulatával. Ezt a hangzást viszi tovább a címadó dal is, ami viszont marha jó szinti hangokkal van tele, meg a '80-as éveket idéző dobgép hanggal. Ez is simán megmaradt bennem. Elsőre újra hallgattam mindkettőt. Ezután egy kicsit lassúbb dal jön, ami a kicsit merengősebb darab olyan füstös kávézóban simán elszólna a kirakaton való kibámuláshoz. Nagyon eltalált ez is. Plusz előkerül a szaxofon is benne, ami még simogatóbbá teszi a szerzeményt és nagyon a helyén van a dal szerkezetébe. A folytatásban egy lassan kibontakozó felvétel jön a Turn Away, aminek a refrénjének a vokáljai és a gitárja teljesen megmaradt a fejemben. Ez is simán olyan darab, amit ezerszer meg lehet hallgatni. Ráadásul van egy elég szokatlan kiállás benne, csak azért hogy visszakapja a hallgató az eredeti lüktetését a dal a végére. Arra gondoltam közben, hogy ezt meddig lehet fenntartani, hogy maximálisan ráhangolódva tudjam hallgatni. Az ötödik dal a Saint Marie-nak még mindig sikerül ebben az érzésben benne tartania. A sokkal egyszerűbb refrénjével és a kicsit "nyávógós" gitárjával, az analóg szintijével, kiállásával a végén, meg a frankó vokálokkal. Ez is visszapattant elsőre a szám elejére. 

foto2.jpg

Ezután a Match Factory Girl eleje egy szinti-wave dal is lehetne, de csak addig amíg a gitár és az ének be nem jön. Sokkal inkább egy nagyon laza dark-wave dal ami megint csak nagyon kerek, mert a gitár és az ének viszi az egészet magával. Plusz nagyon finom elektronikus hangok is vannak benne, amiknek a gitár többször hagy elég teret, hogy élvezhető legyen. 

A hatos Servant Of Your Soul zenei alapja nagyon meglepett mert  ének nélkül, egy '80-as évek végi disco-pop is  lehetne. Frankón össze van rakva és a kicsit álmodozós ének mégis kiegyensúlyozza  a popularitást. De tényleg pop! Van benne tapsgép, sok analóg szinti hangminta, kis ködösség. Annyira nem jött be, mint az eddigi dalok, de még is rendben van. Ezután visszatér az album a dark.wave-es hangulathoz a Primodral Blues-al, amiben a kitartott gitárok nagyon jól elvannak találva, majd a refrén meg tényleg jó kis "dark dallam" vezetéssű, ahogy a gitárok is utána teljesen eltolják a hangulatát ebbe az irányba. Az utolsó előtti Pulsar 99-ben tetszik, hogy megint más a dobgép hangzás és tényleg visszaidézi a synth-wave kezdeti időszakait, meg az analóg szintik "nyomulása"  is a háttérben. Elég lüktető szám de még is lágy, mert nem kemény sem a zenei alap, sem a gitár, sem az ének benne. Azt gondolom ez legjobban megfogható  dark-pop amit az elején írtam a posztnak. A záró Night Must Fall meg egy pont a megfelelő helyre pakolt "ültető" szerzemény a végére. Nyugodt, van egy sodrása, pedig nem kifejezetten nagyon lassú dal, csak éppen a kiállások, a szünetek, a hangszeres és az ének fronton is tökéletes helyen van minden.

Én nem csalódtam a FOTOCRIME új lemezében. Persze elfogult is vagyok, de tényleg rendben van. Amennyiben valami "populáris" az ilyen legyen, meg így legyen elektronikával kiegyensúlyozva. Remélem az Accelerated turnéja is elér hozzánk!  Leginkább mert szeretem őket élőben is hallgatni, meg talán le is csaphatok az új lemezre.

Meghallgatás itt: https://fotocrime.bandcamp.com/album/accelerated

Fbook: https://www.facebook.com/fotocrime

Címkék: Lemezek