PHURPA - Yan - Drub Ceremony/Ritual III

(2024. Zazen Sounds)

phurpha.jpgAki követi a blogot valószínűleg olvasott már tőlem Alexey Tegin vezette PHUPHA anyagairól. Így ez nem lesz egy hosszú ajánló. Számos kiadványuk jelent már meg eddig is, de most itt az új "ceremónia". Sok változás nincs, de tőlük nem is kell várni, mert ez egy tejesen más út mint amúgy általában a zenekarok követnek. Minden anyag egyfajta szellemidézés. Ugyan azon az ősi tibeti BÖN vonalon, ami korábban is jellemezte őket. A címből kikövetkeztethető, hogy a Yan - Drub Ceremony egy sorozat harmadik állomása. Ami nem lett könnyedebb és nem lett teljesen más, mint az ezt megelőzőek. Viszont erősnek nagyon is erős és hozza azt, amiért szeretek elmélyülni a csoport dolgaiban.

Az új anyag 55 perces és teljes megmeritkezés egy ősi hagyományban. Korábban is írtam, de most leírom újra. A Bön Tibet ős vallása volt, ami számos ponton keveredett a buddhizmussal. Így azon hallgatók, akik nem ismerik a különbségeket, azoknak tűnhet egy tibeti buddhista rituálé hanganyagának. A különbség annyi, hogy a szellemek, istenségek a Bön valláson keresztül  kerültek a buddhista hagyományvonalba. Az eredeti vallás talán  közelebb állt a sámánizmushoz. Ezért ezek a felvételek néhol sokkal misztikusabba és nehezebben értelmezhetőek, mint az ismertebb tibeti hanganyagok. Ugyanakkor nagyon mélyek, nem könnyűek, viszont ha fogékony rá a hallgató akkor nagyon bele lehet ragadni. Nekem a korábbi lemezeikbe is nagyon sikerült.  Az első részében a torok ének és a mormolás dominál, utána van egy kis "szünet", majd megjelenek tradicionális hangszerek. No,de nem lövöm le az egészet. Nem lett egy hosszú ismertető ez, mert a PHURPHA ritual - ambientjét és rítusait amúgy sem lehet leírni. Leginkább átélni lehet annak, aki bírja ezt a fajta elszállást és mélységet. Szóval: bőn, buddhizmus, tradíció, mélység. Egyszerűen különleges. Egy másik világ megnyitása.

Ja, a korábbi Yan.Drub-ok megtalálhatóak youtube.on.

Letöltés, meghallgatás itt: https://zazensoundspublishings.bandcamp.com/album/zzs-125-phurpa-yan-drub-ceremony-ritual-iiiavailable-in-digi-format-sold-out-high-quality-digital-download

 

Címkék: Lemezek