CHALK - Conditions II.

(2024. Self Released))

chalk.jpgGondolom kitalálható a címből, hogy van Conditions is, így értelemszerűen az írországi Belfastban működő CHALK második EP-je a Conditions II. Persze az elsőt is meghallgattam, ami tavaly májusban jelent meg, de mivel ez a friss EP most erről írok. A zenekar amit ők nem hívnak annak, hanem inkább projektnek igazán izgalmas anyagot rakott össze. Mondjuk nekem, minden eddig megjelent felvételük az. A trió tagjai: Ross Cullen - ének, gitár, basszus, szintetizátor és elektronikus hátterek, Benedict Hardie-Goddard - gitár, Luke Niblock - ütősök, dob. Remélem az írásból kiderül majd, hogy igaz a "nem feltétlenül zenekar" címke! Főleg, hogy igazán valós zenekari felálláshoz van is köze, meg nincs is. Jó rejtélyes mi? Ettől marha izgalmas, amit az ír srácok csinálnak.

Az EP-n négy felvétel van. A nyitó The Gate már egyből megfogott. Az elején már olyan tempóban jön a dobnak, meg az alápakolt elektronikának köszönhetően az energia, hogy egyből bele is bólintottam. Az énekes Ross hangja meg piszkosul illik alá, Mi ez? Elektronika, meg noise-rock? Igen is meg nem is, mert mind a kettő egyszerre, talán kicsit mégis az elektronika felé elbillenve. A feszültsége meg briliánsan van fokozva a pici vissza lassulásokkal. Persze vége totális őrület, a levezető elektronikus rész meg olyan, mintha ha elromlott  volna lejátszom és hibásan játszaná a fájlt. A második szám kezdése is egyből elkapott, a háttérben futó basszusnak, meg dobnak köszönhetően, az ének meg "mesél, mesél, mesél" és pumpálják tovább az ütemeket, meg az érdekesnél, érdekesebb hangokat. Nekem olyan volt, hogy na menjen csak még... De persze azért lekerekedik a vége..

clakk_band.jpg

A hármas Kevlar egy merengősebb darab. Nagyon izgalmas a háttér elektronika és az ének, ami inkább beszéd, ami ráépül. Nem olyan, mint az első kettő szerencsére, mert itt egy kicsit "más arcot" is mutat a CHALK. Még pedig a kísérletezős, nem egészen kiszámíthatót. A záró Bliss meg kifejezetten egy táncos darab, nagyon jól eltalált női vokállal. Ráadásul mindenki hagy mindenkinek teret, így egy táncos tempós, de valahol azért mégis merengős dalnak éreztem. 

Nagyon jó lett a Conditions II. is, mert a debüt anyag is bejön nekem, viszont ilyenkor van az, hogy rohadtul várok egy teljes lemez anyagot. Van a zenéjükben jó sok elektronika, kicsit noise-rock, még megmerem kockáztatni, hogy picike post-punk is, de nekem ez kiemelkedik sok hasonló banda közül. Egy valamit éreztem végig benne. Hiteles! Hallgassátok!

Ide rakok egy videót, erről az anyagról, meg r a KEXP-s koncertjüket, ha vizuálisan is rászakadna valakit.

Bandcamp: https://chalkbelfast.bandcamp.com/album/conditions-ii

Fbook: https://www.facebook.com/chalkbelfast/

Címkék: Lemezek