FAUCET - Bitter Insane Melting

(2020. Self Released)

faucet.jpgA FAUCET  a virginiai Richmondban 2019-ben alakult és egy  négy tagú zenekar, aminek a Bitter Insane Melting a bemutatkozó lemeze. Valami egész érdekes anyag lett, ami nem könnyű,  viszont akik írtak róla gyorsan bedobták a punk, noise-rock keverék kategóriába, de szerintem nem az. Természetesen mindjárt jól kifejtem, hogy miért is.

Laura Marina - ének, elektronika, effektek, Landon Walker - gitár, John Graham -basszus és Abdul Hakim Bilal - dob alkotta négyes egy nagyon érdekes huszonhárom perces anyagot rakott össze. Már eleve az érdekes, hogy a lemez címe tulajdonképpen három darab egy  - két perc közötti zaj kísérlet, amiknek nem sok köze van a többi nyolc számhoz. Viszont arra pont jó, hogy rápihenjen a hallgató  a következő "felvonásokra". 

A hangzása egyáltalán nem steril, bár nem gondlom, hogy itt - ott  nem lehetett volna benne kalapálni, viszont a zene meg nem szokványos. Attól nem, hogy a '90-es évek kísérletezőbb "punk" bandáit idézi nekem, mint a skót Dawson, az angol Crass vagy Submission Hold. Bár azért a hangzás közelít a felsoroltakhoz, de mégis más. Meg valahogy ez a banda bátrabb, talán zsigeribb is a mostaniakhoz képest. Leginkább azért, mert nem darálják le a számokat olyan szokványos punkosan, de a nyersessége megmarad a női ének meg betyár ideges benne.  Nem a képzett hangtól, hanem hogy pont bele illik a zene hangulatába. Főleg azért, mert karcos, punkos, energikus és feszültséggel teli. Plusz egy csomó számban, torzító és egyéb effekt is adódik Laura hangjához. Ami azért jó, mert sok hasonló énekkel rendelkező zenekar unalmassá válik az egyhangú énektől, náluk nem az a helyzet. Egyébként pont úgy szól és pont olyan feszkó generátor, hogy a '90-es években "megzavarodtam" volna értük. Persze ez is tetszik benne, csak ma már  annyi minden van, hogy a helyén tudom kezelni. A hangszeres részekre  igaz, hogy  karcos, feszes, néha a földbe döngölő, de nem sablon riffeken keresztül, hanem a megszólalás elkanyarodásai miatt. Pontosan nem tudom milyen stílusba kellene belenyomni őket, mert úgy punk, hogy nem egészen az, meg úgy noise-rock, hogy nem is annyira az. Keverve van, meg nem is, de azért van egy behatárolhatatlan egyedi íze az egész lemeznek, meg a megszólalásnak is.

 Abban szinte biztos vagyok, hogy sokan fogják "skippelni", de nekem bejön!

Sajnos videót, meg egyebet nem találtam róluk!

Letöltés ingyér itt: https://whetfaucet.bandcamp.com/album/bitter-insane-melting

 

 

Címkék: Lemezek