PHURPA – Yan-drub Ceremony / Ritual I, Ritual II.

(2023. ZaZen Sounds)

ritual1.jpgÍrtam már többször az orosz PHURPA lemezeiről, meg azt hiszem előadásukról is. A ZaZen Sound kiadó eleve dark – ambinet, ritual – ambient, ambientt és kicsit sötétebb dolgokkal foglalkozik, szóval nem meglepő, hogy az Alexey Tegin vezette csoport náluk jelentette meg az új lemezeit. Lemezeit? Merülhet fel valakiben. Igen, mert hogy ez két lemez ami egy napon, de külön – külön jelent meg. A két album borítója sem egyezik. Viszont a tartalomban nincs semmi változás. Pontosabban van, csak a rituális vonala ugyanaz. Aki ismeri a PHURPA-t, az már „skippeli” is a posztot. Nem írom, hogy nem kéne, mert semmi olyan nem lesz benne, amit nem tudnál. Nekem ez a csoport fontos több dolog miatt is, ezért mégis csak írok még róla.

Elég régen jelent meg friss anyag az oroszoktól, ezért meg is lepődtem, hogy egyből kettő is. Természetesen megint csak a BÖN tradícióban kell keresni a gyökereit a tartalomnak. (Ja, meg elő venni egy jó fejhallgatót hozzá.) A Yan-drub Ceremony Ritual I. majdnem 1 órás szertartás. A torok énekkel, gongokkal, minimalista tibeti dobokkal, csontkürtökkel. Nagyon mély az egész, mert  teljesen tudatosan van vezetve. A kezdettől a végéig fenn tartott bennem egy „rezgési” szintet. Volt hogy szinte révületbe kerültem, máskor meg az elalvás szélére. Pedig nincs más megfejtés, mint korábban. Mély, ritual - ambient, egy tradíció szellemében.

ritual2.jpgA Ritual II. egy újabb belemerülés egy másik „csapásba”. Ugyan ez rövidebb, mert 46 perc, de pont elég egy újabb „bemerítkezéshez”. Azt nagyon nem ajánlom senkinek, hogy egymás után hallgassa meg a két albumot. A Ritual II.-ben nagyon sok cintányér van, abból is a mélyebb hangú, nagyméretűek. Nagyjából  az alapokat ezek teszik sokkal nyugtalanítóbbá. Tényleg egy szellemvilági megidézésének zenéje, rituáléja. Feljebb írtam, hogy nem ajánlom együtt meghallgatni. Azért nem, mert ez két külön világ, ezért nincs is egy lemezként összerakva. Szerencsére! Nem könnyű ez sem, mondjuk aki a bön vagy a buddhista tradiciót, meditációit ismeri, szereti, azoknak szerintem nagyon befog jönni. Persze zene ez, de több mint zene, meg nem is zene. Szóval erről ennyit. Inkább hallgasd meg, vagy legalábbis próbálkozz meg vele a BÖN-ről meg olvass valamit és érteni fogod mi ez.

Ritual I.: https://zazensoundspublishings.bandcamp.com/album/zzs-101-phurpa-yan-drub-ceremony-ritual-i-digi-format-sold-out-high-quality-digital-download

Ritual II.: https://zazensoundspublishings.bandcamp.com/album/zzs-102-phurpa-yan-drub-ceremony-ritual-ii-digi-format-sold-out-high-quality-digital-download