VANTRE - Treehopper Vol. 1 - 3.

(2023. Forbidden Place Records)

treeh.jpgNa, ez rohadt jó! A francia VANTRE egy trió, amiben két basszeros és egy dobos nyomja a matchrock-ot. Persze ez nem biztos, hogy ez a stílus  meghatározás mindenkinél jó meghívás a meghallgatásra. Viszont az már talán igen, hogy Damiano Signorelli és Yann Le Tallec basszus és  Côme Huveline dob triója még csempészik a zenéhez egy kis pszichedeliát is. Plusz két basszusgitárral nyomják, ami még érdekesebbé tett számomra, hogy meghallgassam az államokbeli Forbidden Place Records gondozásában megjelent anyagot. Ami igazából nem is egy anyag. Akkor hogy is van ez?

A Treehopper igazából három EP összesített megjelenése. Ezek mindegyikén három szerzemény volt, amelyek 2020 és 2021 november között készültek. A teljes anyag a három EP összeadódásából lett kilenc számos. Van ebben tényleg egy kis doom, jó sok rock zene - persze nem egészen a szó egyértelmű értelmezésében -, meg  egy csomó tördelt ütem, meg más is. Az instrumentális szerzemények mindegyike nagyon energikus és ötletes. Nagyon sok jó banda jutott eszembe róluk. Olyanok, mint a korábbi magyar TROTTEL néhány dolga, MÁSFÉL az egykori SABOT vagy a holland KONG. Nem is feltétlenül a dal szerkezetek vagy a megszólalás miatt, hanem a tördelések, az elszállások, meg rafináltságuk miatt. Nagyon sok izgalmas megszólalás van bennük, plusz rohadt jól is szólnak. Üres lenne a  poszt néhány kiemelés nélkül, így akkor a teljesség igénye nélkül.

A hármas Horst Tappert indítása elve rántott magával, a kőkemény dob témájával, majd a kiállásaival. Plusz a basszus játékosságával tök izgalmas lett, de a vége mégis csak kicsit másfelé, egy doomos megszólalás irányába mászik el.  A négyes Kuato (videó lent) elejének a "cammogása", a gitárok megszólalása, effektezése is telibe talált. Szaggat, húz, sípol, kitisztul, visszahúz. Elsőre elkapott a nyolcas Vitalik B. elszállós gitárja, meg az egész atmoszféra amit teremtenek benne nagyon egyben van. Minden számban van valami izgalmas finomság, így minden szerzeményből tudnék ezt - azt kiemelni. Viszont ha mindent lelövök, akkor miért hallgatnád meg? Az biztos, hogy jól kimunkált dalok és tök izgalmasak. Nem szeretem a match-rock kifejezést elve, mert nekem elégi szűkítő stílus címke. A VANTRE meg pont nem szűk stílusban mozog. Van ebben doom, pici noise-rock, pszichedelikus rock, talán múlt idézés, de ez még is csak a jelen. Frankó, erős, energikus, izgalmas mind a kilenc felvétel.

Meghallgatás, vásárlás itt: https://forbiddenplacerecords.bandcamp.com/album/vantre-treehopper-vol-1-3

Minden elérhetőség: https://linktr.ee/vantremusic

Címkék: Lemezek